Informatiu cap de Setmana 23-09-2023

Des de finals d’agost, l’ajuntament de la Vilella Baixa s’ha vist obligat a repartir aigua embotellada per a l’ús de boca dels veïns. I és que els dos pous del municipi s’han quedat sense aigua i l’alternativa que havia planejat l’ajuntament, que era utilitzar l’aigua de la comunitat de regants del riu Montsant, que prové de l’embassament de Margalef, no és apta per a l’ús de boca.

Segons explica l’alcaldessa de la Vilella Baixa, Marta Camp, en declaracions a Ràdio Falset, “l’aigua dels dos pous del poble, el de sempre i el que vam construïr l’any passat, es va acabar. Va ser llavors quan vam decidir utilitzar l’aigua de reg per omplir el dipòsit. El que ha passat és que les analítiques de l’aigua diuen que no és apta per al consum de boca. Així doncs, ja fa unes setmanes que hem de repartir garrafes d’aigua a la població com a solució d’emergència”.

L’alcaldessa de la Vilella es va reunir ara fa uns dies amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, que estava de visita al Priorat, i entre totes les institucions estan buscant una solució a un problema que també afecta a la Bisbal de Falset, que tampoc té aigua potable per subministrar als veïns, Cabacés i Margalef.

Segons Camp, de moment encara no s’ha trobat una alternativa que permeti millorar l’abastament del municipi: “durant aquests dies no hem parat de treballar amb l’ACA per trobar possibles solucions però malauradament les coses no van tant ràpid com una voldria”. L’alcaldessa explica que no poden portar aigua amb camions cisterna ja que el dipòsit està ple amb l’aigua que arriba de l’embassament de Margalef, i que utilitzen per tot allò que no és estrictament ús de boca. A més, afegeix que “el cost de tenir una cuba d’on agafar l’aigua per a un poble de la mida de la Vilella és molt elevat”.

La situació extrema que està vivint la Vilella fa reflexionar la seva alcaldessa que recorda que com a municipi i com a comarca “hem de ser molt conscients que l’aigua és un bé escàs”. Camp afegeix que “ens hem de mentalitzar de que no s’ha de malbaratar l’aigua i que cal destinar part dels nostres recursos a fer-ne més òptim el subministrament i consum”.

vilellabaixa

El Falset Esportiu va arrencar la temporada amb derrota després de perdre per 1 a 0 al camp del Torreforta. Així doncs, l’equip de la capital del Priorat tanca la primera jornada sense puntuar. En la propera jornada, el Falset debutarà a casa contra el Mont-roig. El partit es disputarà dissabte a les 17:30h.

El partit que havia d’enfrontar el Porrera amb l’Espluga de Francolí es va aplaçar i es disputarà el proper 12 d’octubre. Aquest cap de setmana, el Porrera visitarà el camp del Morell B, dissabte a les 17h.

football ball sport soccer 50713

Representants de la Plataforma pel riu Siurana i del Gepec van comparèixer aquest dimecres a la comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya per explicar de primera mà als diputats i diputades la situació del riu Siurana i la mala gestió de l’aigua que se’n fa.

El portaveu de la Plataforma pel riu Siurana, Oriol Ponti, destaca en declaracions a Ràdio Falset que la compareixència va ser “positiva” i que van poder explicar els seus arguments. “Teniem tres objectius bàsics: demostrar que la Generalitat és el principal responsable de la situació actual de riu, deixar ben clar que no és un enfrontament entre territoris, sinó un conflicte provocat per una gestió nefasta de l’aigua i dels béns comuns en general i també que hi ha una vessant política que menysté el món rural en front del món urbà”.

En aquest sentit, Ponti afirma que la qüestió del Siurana no és només un problema ambiental, com plantejaven alguns diputats, sinó també un problema social per al desenvolupament de la comarca del Priorat. “Com a moviment social que és la Plataforma, vam insisitir en el fet que, a banda de tot el tema ambiental, hi ha un problema molt més gran que és que el Priorat necessita l’aigua”. Així mateix, Ponti afegeix que “el Baix Camp pot obtenir aquesta aigua amb un cost ambiental i social molt menor mentre que el Priorat necessita l’aigua perquè ha fet una opció claríssima per un tipus de desenvolupament que intenta no tercialitzar l’economia i que es pugui viure de la pagesia i de la transformació dels productes agrícoles, i això necessita aigua”. Per tant, segons el portaveu de la Plataforma “No és només una qüestió ambiental, és una qüestió de desenvolupament, i aquí torna a entrar el tema de fons, que és que el fet d’optar per transvassar l’aigua significa, una vegada més, menystenir el món rural”.

Amb tot, tant els representants de la plataforma com els del GEPEC van sortir força satisfets del Parlament ja que creuen que el seu missatge va arribar als diputats i diputades. “Va semblar que vam sacsejar una mica les consciències. Tenim la sensació que va servir d’alguna cosa”, diu. La compareixença de la Plataforma i el Gepec a la comissió d’Acció climàtica va ser a petició dels grups d’En Comú Podem i de la CUP, que van mostrar els seu suport als defensors del riu Siurana.

Foto: Oriol Ponti (Plataforma pel riu Siurana) i Andreu Escolà (Gepec) en un moment de la compareixença al Parlament

Captura de Pantalla 2023 09 15 a les 17.38.47

Falset serà parada el pròxim 19 de setembre de la Transeines 2023, una marxa de 800 km que recorre Catalunya a peu i que pretén canalitzar cap a l'esport part de l'activitat pròpia d'un tractament per addiccions. Organitzada per l'Associació Eines, aquesta activitat col·lectiva en la qual prenen part usuaris de l'associació afavoreix el procés de socialització, la cooperació en un grup i la integració social, que sovint suposa un problema per a una persona que pateix la malaltia de l'addicció.

En el marc del pas de la Transeines 2023, Àlex Florenses, director del centre i terapeuta, durà a terme una xerrada sobre les addiccions, xerrada que tindrà lloc a les 18.30 h a la sala d'actes de l'Ajuntament. L'objectiu és donar a conèixer la malaltia, les conseqüències del consum de tòxics i la importància d'una rehabilitació basada en el canvi de conductes.

La Transeienes 2023 es va iniciar a Vielha el passat 23 d'agost i finalitzarà a Sant Cugat del Vallès el pròxim 23 de setembre. Falset serà, per tant, una de les darreres parades d'aquesta iniciativa que proposa reptes de superació personals, d'equip, terapèutics i comunitaris.

transeines

L’Associació Cultural per a la Creació d’emissores de Ràdio Falset ha rebut una subvenció de la Diputació de Tarragona en concepte d’inversió en equipaments necessaris per al dia a dia, sistemes tècnics, informàtics i de mobiliari per un import de 3.985,31€ en l’exercici 2022-23.

DIPTA H col

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha visitat aquest matí la comraca del Priorat per conèixer de primera mà com està anant la verema en aquesta zona i quins han estat els efectes de la sequera sobre la collita d’enguany.

El Conseller Mascort ha mostrat el suport del Govern als viticultors davant els efectes de la sequera i les pèrdues que els ha ocasionat, que en el cas de la DO Montsant se situen en una davallada de la producció al voltant del 35%. Mascort ha emplaçat als agricultors a demanar els ajuts adreçats a la vinya que poden arribar fins a 45.000 euros en el cas d’explotacions professionals perquè Catalunya, ha dit, no es pot permetre perdre cap pagès.

“Els productors s’han de poder guanyar la vida i, per tant, fem molts esforços en la comercialització i en què el raïm es pagui al preu que s’ha de pagar perquè, en definitiva, els productors puguin sobreviure. No ens podem permetre el luxe de predre ni un sol pagès ni una sola pagesa”, ha afirmat el conseller.

Pel que fa a la gestió de l’aigua a la comarca del Priorat, Mascort ha recordat que l’ACA té previst iniciar, pròximament, els primers tràmits per executar les obres de millora de la xarxa de subministrament de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera, coneguda com a Topograpo i pressupostada en 1 milió d’euros. A l’hora també treballa per poder reutilitzar l’aigua que surt de la depuradora de Reus i així poder reduïr el volum d’aigua que es transvassa des de l’embassament de Siurana cap al de Riudecanyes. “Estem treballant en diverses alternatives per tal que hi hagi més aigua i que no calgui traslladar més aigua cap a Riudecanyes, la qual cosa permetria tenir més aigua a Siurana per poder garantir l’abastament i el reg d’aquests municipis del Priorat”, ha explicat.

Durant la visita, Mascort ha visitat el celler Venus- Universal, a Falset, ha conegut el projecte de la Vinícola del Priorat, l’únic celler cooperatiu de la DOQ Priorat, i la Destil·leria-Celler Priorat, a Bellmunt, dedicada a l’elaboració de vermuts, ratafia i altres destil·lats.

*Foto: El conseller Mascort durant la visita al celler Venus, la Universal a Falset

mascortsara

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) construïrà quatres estacions potabilitzadores en cadascun dels municipis del Topograpo, és a dir, Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera, per a garantir la qualitat de l'aigua que arriba des de l'embassament de Siurana, amb l’objectiu de reduir les concentracions d’arsènic, ferro i manganès, tenint en compte que ja es va construir la captació superficial a l’embassament per un import de 500.000 euros.

També es duran a terme millores a la canonada principal, de prop de 20 quilòmetres d'extensió, substituint o reparant vàlvules, així com reparacions i reposicions de les conduccions de derivació a cadascun dels quatre municipis de la xarxa, amb l'objectiu de garantir el subministrament d'aigua. Finalment, també es preveu reparar els hidrants per al reg agrícola.

Així ho va anunciar el director de l’ACA, Samuel Reyes, que entre dijous i divendres passat es va reunir amb els alcaldes de Margalef, Cabacés, Falset, la Vilella Baixa i Torroja. Amb l’objectiu de millorar la gestió de l’aigua en aquest àmbit, l’ACA ha explicat que s’està treballant en la constitució d’una comunitat d’usuaris, que serà l’encarregada de gestionar el sistema d’abastament del Topograpo i que estarà formada pels ajuntaments de Porrera, Torroja del Priorat, Poboleda i Gratallops i les comunitats de regants de Poboleda, Gratallops i Torroja. Actualment s’està redactant des de l’Agència els estatuts d’aquesta futura comunitat.

Per altra banda, també s’ha anunciat que properament s’iniciarà l’estudi d’alternatives per a millorar la garantia en l’abastament d’aigua a Margalef i altresmunicipis de la zona, que actualment depenen de captacions pròpies i condicionades per la falta d’aigua.

Finalment, el director de l’ACA també va fer un repàs de l’estat del sanejament de les aigües residuals a la comarca, on actualment hi ha divuit depuradores en servei, les quals garanteixen el sanejament de més del 84% de la població del Priorat. L’actual planificació hidrològica preveu en aquesta comarca un total de 12 actuacions, amb una inversió de 7,6 MEUR. Sis d’aquestes actuacions, amb una inversió superior als 4,1 milions d’euros, consistiran en la millora de sistemes de sanejament en servei de Falset, Marçà, el Masroig, Poboleda, Cornudella de Montsant i Bellmunt de Priorat, mentre que les sis restants, amb un pressupost de 3,5 MEUR, consistiran en la construcció de noves depuradores a Cabacés, Siurana, Albarca, Margalef, Escaladei i la Vilella Baixa.

*Foto: El director de l'ACA, Samuel Reyes, i el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, en un moment de la reunió que van mantenir fa uns dies.

director al consell comarcal

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset