L'informatiu cap de setmana 17-03-2018

Un informe del Consell General de Medi Ambient i el Desenvolupament Sostenible (CGEDD, per les sigles en francès), encarregat pel Ministeri de la Transició Ecològica i Solidària de França, cita les polítiques catalanes del paisatge i la creació de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, com a exemple a seguir per a aquell país.

El document, que estudia les polítiques i actuacions de vuit estats i regions europees en matèria de paisatge per identificar aquelles que es podrien transposar a França, destaca com un exemple a seguir la Carta del paisatge del Priorat com a “projecte impulsat i pilotat pels habitants” d’aquesta comarca, “que han decidit agafar les regnes del futur del seu territori, recolzant-se en la renovació de l’economia vinícola local”.

Així mateix, el Consell General francès cita, entre les diverses iniciatives catalanes, els set catàlegs del paisatge que ha redactat l’Observatori per encàrrec del Departament de TES. Són instruments que han permès determinar la tipologia i estat de conservació de 134 paisatges d’arreu de Catalunya, identificar els seus valors i, especialment, “proposen objectius de qualitat a assolir” que s’han d’executar mitjançant directrius. Així, “els objectius de qualitat es transcriuen directament”, ressalta l’informe.

L’informe també destaca les iniciatives per estimular la participació de la població en la cura i gestió dels paisatges, el Consell General del Medi Ambient cita la Wikipedra, l’enciclopèdia online de les construccions en pedra seca. Gràcies a una xarxa de 300 de col•laboradors, s’han pogut identificar i catalogar més de 16.000 d’aquests elements del patrimoni agrari català.

L’estudi recomana al govern francès seguir els passos d’altres territoris com Catalunya i “definir una autèntica estratègia global, establint les prioritats en funció dels actors i dels territoris implicats”. També aposta per “introduir una visió paisatgística en les polítiques sectorials i impulsar la cultura del paisatge entre la ciutadania”.

BIG 552500020031218 03

El Parc Natural de Montsant i el Consell Comarcal del Priorat van organitzar una jornada aquest dilluns a la Morera de Montsant, que sota el títol: “Oportunitats per la restauració i pels productors locals en clau de turisme sostenible”. La iniciativa anava adreçada als principals promotors de la gastronomia local: al sector de la restauració i a tots aquells productors locals que ofereixen visites (ja sigui en obradors, cellers…) i s’emmarca en la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).

La jornada es va celebrar a la seu del Parc Natural de Montsant, i va comptar amb les intervencions de la professora de cuina i escriptora Mariona Quadrada que va parlar sobre “Els Valors gastronòmics del Priorat”, i la tècnica del parc natural del Montsant, Montse Solà, que va explicar què és la Carta Europea del Turismes Sostenible. També es va celebrar una taula rodona amb el títol “Com pot beneficiar la CETS als restaurants i productors locals”. A més a més, la jornada va servir per escollir el representant del sector de la restauració a la Taula de Turisme Sostenible del Priorat.

L’objectiu de la jornada era “animar el sector de la restauració perquè es comprometi amb el turisme sostenible, partint de la metodologia participativa que ofereix la Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat”. Es per això que també es van convidar a restaurants i productors acreditats amb la Carta perquè comparteissin les seves experiències i expliquessin les oportunitats que ha significat aplicar millores de gestió en relació a l’entorn natural per oferir un millor servei als clients.

La comarca del Priorat va obtenir el 2016 la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una acreditació d’àmbit europeu, atorgada per la Federació EUROPARC, que certifica que el desenvolupament del turisme en aquest territori es du a terme de forma sostenible, d’acord amb els objectius de la Carta. Cal recordar que, en aquest cas, la CETS no és només per a l’àmbit de l’espai natural protegit del parc, sinó per a tot el Priorat, ja que el procés s’ha desenvolupat en el marc d’una iniciativa assumida com a projecte de desenvolupament estratègic de tota la comarca.

El regidor de Convergència Democràtica de Catalunya a l’Ajuntament de Falset, Albert Compte, va afirmar que l’endeutament que assumirà el municipi arran dels projectes de la llei de barris “és desaforat”. El regidor explicava que un endeutament del 104% suposarà “una hipoteca per l’ajuntament durant la propera legislatura”.

En una entrevista a Ràdio Falset, Albert Compte va destacar que el govern d’Independents per Falset “ha canviat la filosofia i els projectes” previstos en el pla de barris i va recordar que en el govern anterior tenien planificats els projectes de rehabilitació, entre d’altres, del carrer de la Font del Forn. Compte també va criticar que “s’està fent tot massa ràpid”. “No pots fer en sis mesos el que hauries d’haver fet en una legislatura”, sentenciava.

El regidor es va mostrar poc confiat en que la Generalitat aboni els diners de la subvenció del pla de barris en el termini establert. “L’experiència que tenim és que la Generalitat tarda a pagar i no podem confiar tot un Ajuntament a això”, apuntava.

Compte va criticar també els pressupostos municipals. “Hi ha moltes inversions a fer, però els pressupostos només contemplen partides per la Fira del Vi, Festa Major i el Teatre l’Artesana”, destacava el regidor. Així mateix, deia: “jo entenc que el pressupost de Falset és el que és, però crec que cal prioritzar la reducció del deute”.

“Vaig entrar a l’Ajuntament per arreglar el problema de l’aigua”

Respecte a la problemàtica de l’aigua, Compte, que va ser regidor de serveis al consistori durant les dues legislatures anteriors, va afirmar que va entrar a l’Ajuntament “precisament per arreglar aquesta qüestió” i que “12 anys després encara no s’ha solucionat”.

El regidor convergent va explicar que en l’anterior legislatura es va preparar un pla director per coordinar tot el tema del subministrament d’aigua a Falset fins a l’any 2030 i que “quan es va fer la instal·lació de la xarxa de gas es va aprofitar per col·locar noves tuberies d’aigua amb la intenció d’intercomunicar els pous”.

Compte va criticar que les mesures que ha pres l’actual equip de govern “són una mesura d’urgència” tot i que té “seriosos dubtes” de que els nous pous es puguin arribar a posar en marxa ni que “siguin suficients per garantir el volum de consum d’aigua de Falset”. A més, apuntava, que la proximitat del nou pou a la depuradora “pot fer que no surtin bé els anàlisis”, fet que suposaria la no autorització del consum d’aigua per part de les autoritats sanitàries.

Sobre el tema del riu Siurana i el transvasament de l’aigua a l’embassament de Riudecanyes, Compte va afirmar que “s’ha d’intentar una bona entesa”. Preguntat per la diferència de vot del seu partit al Consell Comarcal del Priorat, per una banda, i al Consell Comarcal del Baix Camp o a la Diputació de Tarragona, el regidor va explicar que “dins de cada partit hi ha diferències però els que estem al territori, hem de defensar el territori”.

En el transcurs de l’entrevista, Compte va explicar que es considera, encara, regidor de Convergència Democràtica. “Un cop es va trencar la coalició de CIU i es va crear el PDeCat, havíem d’entrar un registre a l’Ajuntament demanant el canvi de nom”,  afirmava i afegia que “això requeria la signatura dels dos regidors que formàvem el grup”. “Encara no he aconseguit la firma del regidor d’Unió, per tan, entenc que encara sóc regidor de CDC”.

Respecte als plans del PDeCat de cara a les eleccions municipals de l’any vinent, Compte va dir que s’ho començaran a plantejar després de les festes d’agost. “Queda un any i mig i aquestes coses s’han de fer amb molta calma”, va sentenciar.

 

albert compte

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset