Informatiu cap de Setmana 15-12-2018

L’entitat ecologista del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes de Catalunya (GEPEC) denuncia en un comunicat que cal restablir l’aigua del Riu Siurana per al propi ús de la comarca del Priorat. D’aquesta manera, doncs, defensen que es restableixi, “en el terminis acceptables”, el cabal ecològic del riu i que l’aigua pugui ser aprofitada pels pobles de la comarca, per al regadiu,  i que també es pugui utilitzar en nous projectes de desenvolupament  relacionats amb un ús sostenible de l’aigua dins la pròpia conca.

El comunicat també critica que el Priorat no reaccioni “davant l’espoli que suposa per a tota la comarca quedar-se sense el principal recurs natural per al seu desenvolupament sostenible”.

Així mateix, els ecologistes fan una crida als polítics perquè “deixin de fer un ús populista d’aquest afer i entenguin que els recursos naturals no han de servir per guanyar eleccions, sinó per al reequilibri territorial i el bé del país”. En aquest sentit, insten als ajuntaments de Reus i Riudoms a que “renunciïn als cabals del Siurana, ja que amb el minitransvassament de l’Ebre tenen més que assegurat el seu desenvolupament futur”.

També fan una crida a la pagesia del Baix Camp perquè “assumeixi com a pròpia” la gestió de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. “Cal que la pagesia governi i fiscalitzi la CRPRiudencanyes i en tregui l’aprofitament  necessari per al benefici agrícola; en contra de l’especulació, de l’ús comercial, lúdic i recreatiu que actualment està espoliant al Priorat”.

A més a més, GEPEC insta a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè adopti el paper de “gestor, moderador i àrbitre d’una situació on ara només fa d’espectador”. “Si volem una autèntica administració que vetlli pel conjunt del país, que ordeni i governi, hem d’exigir-nos una administració exigent, competent i moderna”, afirma el comunicat.

Davant la situació de sequera que vivim actualment, l’ACA va aprovar que durant els primer sis mesos d’aquest 2018 el pantà de Riudecanyes, que es troba al 17%, no rebrà gens d’aigua procedent de l’embassament de Siurana, que es troba tan sols al 12% de la seva capacitat.

WhatsApp Image 2017 09 09 at 08.25.33

Publicitat