Butlletí informatiu 17-10-2018

El president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, va explicar en una entrevista a Ràdio Falset que els arguments que donarà la institució per acabar amb el transvasament del sistema Siurana- Riudecanyes es basaran en “l’antiguitat de les concessions, el fet que ens trobem en un transvasament entre conques i que no es compleix el cabal ecològic”. Sabaté va afirmar que després de la moció sobre els recursos hídrics de la comarca aprovada per unanimitat pel Ple del Consell i el Consell d’alcaldes “vam decidir posar el tema en mans d’un equip de juristes per tal d’explorar les diferents opcions”.

Preguntat sobre si s’havien mantingut contactes amb la Comunitat de regants de l’embassament de Riudecanyes i els ajuntaments del Baix Camp que es beneficien de l’aigua del Siurana, el president del Consell va explicar que “no hi ha hagut cap contacte oficial”. Amb tot, va dir que si que s’havien reunit a l’octubre amb l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, la directora general de Medi Ambient i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua. “La intenció és convocar una taula de l’aigua on hi siguin representades totes les parts”, afirmava, tot i que afegia que “degut a la intervenció de la Generalitat i destitució del govern, encara no s’ha fet”.

La moció sobre els recursos hídrics del Priorat també va ser presentada, a instàncies de la CUP, al Consell Comarcal del Baix Camp i al ple de la Diputació de Tarragona, on va ser rebutjada amb els vots de partits que al Priorat s’hi havien mostrat a favor. En aquest sentit, Sabaté explicava que “és una qüestió territorial que sobrepassa les ideologies dels partits” i va reconèixer que el Priorat no té “massa incidència” en les decisions que es prenen en les institucions supracomarcals.

Amb tot, va recordar que “a nivell de comarca cal que anem tots a una”, en referència a diverses accions que han pres altres actors en defensa del Riu Siurana, com és el cas de l’informe presentat per Ecologistes en Acció, el GEPEC i la Plataforma en defensa de l’Ebre i del qual afirma que des del Consell Comarcal “no se’n tenia constància, ni se’ns hi va convidar”. Sabaté va apuntar que “no té sentit que cadascú faci la guerra pel seu compte”.

Preocupació pel pas per la comarca de marxes cicloturistes

El president del Consell Comarcal també va mostrar “molta preocupació” en relació a la polèmica que s’està generant a la comarca en relació a les diverses marxes cicloturistes que està previst que passin per la comarca els darrers mesos. “Vista la preocupació de la població i del sector turístic dels pobles per on passen aquestes curses, des del Consell estem elaborant un document en el que es mostri el punt de vista de la comarca sobre aquestes curses ja que no s’adeqüen al model de turisme que s’està impulsant a la comarca”.

“És una llàstima que una activitat esportiva com el ciclisme, en principi respectuosa amb el medi, es converteixi en un problema degut a l’elevada quantitat de participants”. “Hem de regular-ho i controlar la massificació”, sentenciava.

Sabaté, també va explicar que des del Consell es volen posar en contacte amb les federacions de ciclisme, els organitzadors i trànsit per tal d’abordar la qüestió.

El camí a la UNESCO

Respecte a la candidatura de Priorat- Montsant- Siurana a patrimoni mundial de la UNESCO, el president del Consell va explicar que el dossier ja és a mans d’aquesta organització internacional i que estan a l’espera de la visita dels avaluadors. Sabaté va afirmar que “tot i que és difícil” té “molta fe” en que el Priorat esdevindrà patrimoni de la humanitat l’any vinent. “Crec que sha fet una feina molt bona, malgrat que és una candidatura complexa degut a la dificultat d’explicar i justificar un territori, un mosaic agrari”, afirmava.

Els efectes del 155

En relació a la situació política de Catalunya, Sabaté va afirmar que l’aplicació de l’article 155 està afectant al Consell. “A nivell econòmic, hi ha alguna subvenció que ve directament des del govern central, quan abans venia de la Generalitat, i estan pagant puntualment”, explicava, si bé afegia que “quan la Generalitat no pagava era perquè no arribaven els diners de Madrid”.

Així mateix, el president del Consell també que queixava de que “hi ha decisions que sense govern no es poden prendre, i per tan, tenim temes encallats com ara els fons del Pla Estratègic de Competitivitat Territorial (PECT)”, que inclouen projectes com la creació d’un banc de terres.

Finalment, com a cap d’Esquerra Republicana a la comarca, Sabaté també es va posicionar sobre la situació política en la que es troba Catalunya. “Penso que ens vam espantar massa aviat, i ara el govern espanyola ens ha anat menjant el terreny”, afirmava i apuntava que “no podem anar així; o plantem cara o deixem-ho córrer”. Finalment, reconeixia que “es evident que hem de tenir govern perquè el govern funcioni, però em sento bastant decebut”.

*Imatge d'arxiu de Jordi Sabaté en una sessió plenària al Consell Comarcal del Priorat

WhatsApp Image 2017 07 18 at 09.37.18

 

 

Publicitat