Butlletí informatiu 16-09-2020

Investigadors de la UB han descobert un gravat d’art rupestre en un còdol al jaciment de l’Hort de la Boquera, a Margalef, datat de fa 14.000 anys. Segons els experts es tracta d’una “obra mestra” de l’art paleolític europeu.

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, pels investigadors de la UB que han descobert el relleu es tracta d’una peça gairebé única per l’estudi del paleolític tardà, perquè presenta una “escena” prou insòlita on hi ha representades figures antropomòrfiques i d’aus. En concret, i segons l’estudi detallat en 3D de la peça, hi ha cinc figures: dues d’humanes, un cigne, una gran grua (au) i la seva filla.

La troballa és fruit dels molts anys d’excavacions en aquest “abric” natural a la vall del Montsant, iniciats el 1998. De fet, el gravat es va descobrir pròpiament l’any 2011, però no s’ha desvetllat fins ara, després d’anys d’investigació de la peça i coincidint amb la publicació d’un article explicatiu a la prestigiosa revista ‘L’Anthropologie’.

En el context català és una troballa especialment cabdal ja que són poques les mostres d’art paleolític a Catalunya, i la peça situa el territori dins dels corrents de producció artística del paleolític superior a la mediterrània. Així mateix, el gravat confirma la importància del jaciment de l’Hort de la Boquera, a Margalef. Els investigadors excaven en aquest indret del Montsant des de l’any 1979, una àrea excepcional en troballes de l’època del final del paleolític superior.

*Imatge: Universitat de Barcelona

pedra margalef

Publicitat