Imprimeix

Acusacions creuades entre la Plataforma del Riu Siurana i la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes (CRPR) després de la compareixença d’aquesta i de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a la comissió de medi ambient al Parlament de Catalunya. La Plataforma pel Riu Siurana manifesta, a través d'un comunicat, que la suposada “bona voluntat” per solucionar el conflicte del transvasament del Riu Siurana a la Riera de Riudecanyes i la crida reiterada a evitar un enfrontament entre territoris, obvia que "es parteix d’una situació d’injustícia".

Els defensors del riu Siurana afirmen que "la concessió vigent que data de 1935 obliga a respectar 200l/s aigües avall, mentre que actualment se’n deixen tan sols 20l/s." Per altra banda, el conveni del TOPOGRAPO, presentat per la CRPR com una solució als problemes d’aigua del Priorat, en realitat "significa un fraudulent canvi en les condicions de la concessió que, amb la connivència de l’ACA, a la pràctica deixa el riu sense aigua".

Una afirmació que la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes considera falsa. Els regants afirmen, en un comunicat de resposta al de la plataforma, que "en cap cas" existeix l’obligació d’establir un cabal de 200 l/seg. com afirma la Plataforma. "Cap autoritat competent ha presentat un estudi que estableixi el cabal ecològic i menys en els termes que estableix la Plataforma". En aquest sentit, segons ells, "la Comunitat compleix escrupolosament amb la seva obligació de dotar d’un cabal regular al riu Siurana de 20 l/seg".

La Comunitat segueix disparant i convida a la Plataforma pel Riu Siurana que faci un estudi seriós i a fons de l’ús de l’aigua a la ribera del riu Siurana, des de l’assut de derivació fins a la seva desembocadura al riu Ebre, i que permeti recollir tots els usos irregulars en l’explotació d’aquest valuós recurs a la zona del Priorat i que condicionen seriosament la seva supervivència.

La Taula del Siurana, fins al setembre

La Plataforma del riu Siurana critica també que l’ajornament de les sessions de la Taula del Siurana fins al setembre a través d’una compareixença al Parlament "és una absoluta falta de respecte". A més que allargar un any el calendari previst de les sessions "perjudica irremissiblement al riu i a la conca".

Sobre la Taula del Siurana, la comunitat de regants de Riudecanyes reitara la seva voluntat d’arribar a solucions satisfactòries per a tots els actors implicats. En aquest sentit afirmen que "caldrà arribar a compromisos de totes les parts i acceptar solucions més complexes de les que s’han apuntat fins avui". Amb tot, acusen determinades entitats de "territorialitzar" el conflicte.

Finalment, i en relació a la postura de l'Agència Catalana de l'Aigua, la Plataforma valora positivament el reconeixement, per part de l’ACA, que és imprescindible tenir en compte la qüestió ambiental en la gestió dels rius. El riu Siurana forma part en la seva totalitat de la Xarxa Natura 2000 i la seva protecció és cabdal pel riu i pel Priorat. També celebra que s’estudiïn alternatives de subministrament d’aigua al Baix Camp i que l’ACA assumeixi com a seva la necessitat de reutilitzar l’aigua.

*L'assut del riu Siurana, prop de la venta del Pubill, desvia l'aigua cap a l'embassament de Riudecanyes.

assut siurana

Vist: 366