Imprimeix

Les denominacions d’origen Terra Alta, Montsant i Priorat es van reunir el passat cap de setmana amb representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya per tal de crear un front comú i trobar solucions a les pèrdues causades per l’onada de calor que va afectar Catalunya el passat mes de juny, i que va ser especialment intensa a les nostres comarques.

Els representants de les DDOO van transmetre a l’administració la necessitat de buscar mesures que incentivin l’economia rural, principal motor econòmic de les comarques afectades. La solució, segons les DDOO, passa per buscar un canvi en el model d’assegurances per a la vinya, que actualment cobreix danys a partir del 20% d’afectació del total de l’explotació. Les DDOO reclamen que es puguin cobrir els danys per parcel·la vitícola o per varietat, i que es valorin més i millor les varietats autòctones, ja que actualment tenen més valor les varietats foranies.

Des de les administracions asseguren que és fonamental conèixer en detall les parcel·les afectades i la incidència que ha tingut l’onada de calor en cada productor en particular per tal d’estudiar la possibilitat d’establir mesures d’ajut de cara al viticultor. Així mateix, des del Departament d’Agricultura es demana prudència a l’hora de parlar d’ajudes o solucions, ja que, en molts casos, no es pot establir indemnitzacions per a compensar danys de béns assegurables.

Des del Departament d’Agricultura, però, es mostren partidaris de donar suport al viticultor afectat. Així, un cop conegudes les xifres reals d’afectació, des del DARP es farà un plantejament a les DDOO per tal de consensuar els criteris que s’establiran en cas que arribin les ajudes que, tot i que hi ha consciència del caràcter urgent, difícilment arribaran abans de la verema.

vinyamalmesa

Vist: 342