Informatiu cap de Setmana 25-01-2020

El Parc Natural de Montsant organitza aquest estiu un nou cicle de xerrades sobre patrimoni cultural amb la col·laboració de Carrutxa, Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria. El cicle es va inaugurar el passat divendres 19 de juliol dins el programa d’actes de la festa major de la Vilella Alta, amb la xerrada a càrrec de l’historiador Ezequiel Gort sobre l’ocupació del territori de Montsant i la formació dels pobles a l’època medieval.

Coincidint amb els vuitanta anys del pas del front de la Guerra Civil espanyola per Montsant, entre finals de desembre de 1938 i els primers dies de gener de 1939, l’estiu passat es van iniciar un seguit de xerrades on Salvador Palomar va exposar com es van viure aquelles setmanes a molts pobles de la comarca de Priorat. D0aquesta manera es van explicar els bombardeigs que van patir diverses poblacions de Montsant durant la Batalla de l’Ebre, com ara la Figuera o la Bisbal de Falset, i com va ser el pas del front en poblacions com Albarca, Cornudella i Ulldemolins. Enguany, sota el títol “La guerra a Montsant” la conferència tindrà lloc aquest dijous 1 d’agost a la Morera de Montsant i el dilluns 12 d’agost a Ulldemolins.

El divendres dia 2 d’agost, la Sala Recreativa de Cabacés acollirà la presentació del darrer opuscle publicat pel Parc Natural de Montsant dins la col·lecció de “Patrimoni cultural”, dedicat a La ramaderia a Montsant, fruit del treball de recerca realitzat principalment per Salvador Palomar i Albert Margalef. La serra de Montsant ha estat, des d’antic, un territori on s’ha practicat tant la ramaderia de proximitat com transhumant, fet que ha contribuït també a modelar i mantenir el paisatge tal com el coneixem en l’actualitat. Ambdós autors realitzaran aquesta xerrada per explicar les característiques d’aquesta activitat a Montsant tant des de la perspectiva històrica com etnogràfica, com era el bestiar d’aquests ramats, els aprofitaments, les carrerades, el llegat de l’ofici de pastor, sense oblidar aspectes més actuals com ara el pasturatge entès com a eina de conservació i gestió del medi natural.

Tancaran el cicle dues xerrades ben diferents. A la Vilella Baixa, el dimarts 13 d’agost, Raquel Ferret parlarà sobre “Festa i foc”, i ens aproximarem a tot el ric patrimoni cultural associat al foc, especialment en el context festiu i donant a conèixer algunes de les pràctiques, rituals i costums que encara es conserven en pobles de Montsant. De l’altra, i dins els actes programats per la festa major de Siurana, Ezequiel Gort parlarà sobre “el castell de Siurana després de la reina mora”, el dimecres 14 d’agost a l’església del poble.

Cartell Xerrades Montsant 450px.jpg 428131507

Publicitat