Butlletí informatiu 27-05-2020

L’Ajuntament de Falset ha aprovat la creació de la figura d’un Síndic Municipal de Greuges. És la primera vegada que el consistori compta amb un representant d’aquest tipus, que té com a funció la defensa dels drets fonamentals i les llibertats públiques dels veïns del municipi.

L’alcalde de la capital del Priorat, Carlos Brull, explicava en declaracions a Ràdio Falset que "en un poble petit com el nostre aquest rol de defensor del poble l’assumeixen molt l’alcalde i els regidors però si que és cert que la creació d’aquesta figura permetrà aprofundir, encara més, en aspectes en els que creiem fermament com la transparència, el bon govern i el control a les institucions”.

Des de l’any 1990, són diversos els ajuntaments que compten amb un Síndic de Greuges o Defensor del Ciutadà, amb l’objectiu de salvaguardar els drets dels ciutadans en relació amb l’Administració municipal. La funció principal del Síndic Municipal de Greuges de Falset serà examinar i resoldre les queixes formulades per la ciutadania, i “també podrà actuar com a mediador envers les parts enfrontades sempre que les parts ho consentin o bé proposar fórmules de conciliació o acord”. El reglament aprovat també preveu que, en l’exercici de les seves funcions, pugui actuar per pròpia iniciativa i “haurà de procurar que els serveis públics es prestin correctament, denunciant una deficient coordinació administrativa”.

Ara, un cop aprovat el reglament, l’alcalde, Carlos Brull, haurà de proposar el nom de la persona que se’n farà càrrec, prèvia consulta amb els grups municipals i les entitats de la localitat. Per Brull, la persona que assumeixi el càrrec “ha de ser objectiva, imparcial i, sobretot, no estar vinculat ni participar activament en la vida política”.

Un cop escollit, el càrrec té una durada de cinc anys, i una mateixa persona no podrà exercir de Síndic Municipal més de dos mandats consecutius. La designació és incompatible amb qualsevol altre mandat representatiu, càrrec polític, funció administrativa al servei del municipi, organismes públics municipals, empreses amb participació municipal i qualsevol activitat professional, mercantil i laboral que comporti una relació contractual amb l’Ajuntament.

Pel que fa a la relació amb el ple municipal, el Síndic Municipal de Greuges haurà de presentar al ple de l’Ajuntament un informe de les seves actuacions.

ajuntament 2

Publicitat