Informatiu cap de Setmana 01-08-2020

El passat mes de juliol va entrar en funcionament el nou mamògraf de l’Hospital Comarcal Móra d’Ebre. Els mamògrafs aporten equipaments de tecnologia per al cribratge i el diagnòstic del càncer de mama d’última generació. Concretament, a Catalunya s’acabaran substituint un total de 43 mamògrafs, cosa que permetrà que no en quedi cap d’analògic i per tant que siguin tots digitals. A més, els ubicats en hospitals de referència, com ara l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, incorporen tomosíntesis, les mamografies realitzades en 3D.

El nou mamògraf de l'Hospital de Móra ha estat cedit per la Fundación Amancio Ortega, juntament amb els que tambñé han entrat en funcionament a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i a l’Hospital Comarcal d’Amposta.

El tractament de l’oncologia és una de les prioritats del Govern reflectida en el Pla contra el càncer a Catalunya 2015-2020. Un pla que inclou la reducció de la mortalitat per càncer i l’augment de la supervivència dels pacients com a objectius de cara al 2020. Les prioritats són la prevenció, el control, el tractament, l’atenció a la cronicitat, l’equitat territorial, l’alta especialització en el càncer i la recerca de la malaltia, així com la necessitat de potenciar la cooperació entre l’atenció primària i els hospitals.

Les previsions indiquen que entre 2010 i 2020 els casos de càncer diagnosticats augmentaran un 22,5% en els homes (de 21.500 a 26.450) i en un 24,5% en les dones (de 14.700 a 18.350), en part per l’envelliment de la població i per l’impacte del tabaquisme en les dones. 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tenen probabilitats de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida.

Reduir l’impacte del càncer en la població catalana és també un dels objectius del Pla de salut de Catalunya. Des de l’any 1993, la mortalitat per càncer ha disminuït de forma significativa. Cada vegada hi ha més persones que han patit un càncer i s’han curat com a conseqüència dels avenços en el diagnòstic i en el tractament. Això implica que cada vegada s'és més capaç de cronificar la malaltia i augmentar la supervivència.

Foto: Generalitat de Catalunya

hospital

Publicitat