Informatiu cap de Setmana 23-05-2020

Des de l’any 2010 el Parc Natural de la Serra de Montsant edita una agenda escolar destinada als alumnes de primària de les escoles del Priorat. Aquesta agenda, a més de complir la funcionalitat que li és pròpia, ha esdevingut un recurs pedagògic d’educació ambiental important per a divulgar els valors naturals i culturals de la serra de Montsant principalment. També inclou un apartat dedicat als altres espais naturals protegits propers com són el PEIN de la Serra de Llaberia i el PNIN de Poblet i Muntanyes de Prades atesa la zonificació escolar del Priorat. Des dels seus inicis l’agenda s’impulsa des del Parc Natural de Montsant i compta amb la col·laboració directa del Centre de Recursos Pedagògics del Priorat.

Aquesta nova agenda és la segona edició actualitzada de la que es va publicar el curs 2013-2014. Per tant, recupera els continguts elaborats pels mateixos alumnes i cada setmana, junt amb el calendari, hi ha un espai on es recullen fets històrics, receptes, vocabulari local, festes, oficis, jocs, remeis, dades sobre el Parc Natural, consells per preservar el medi ambient i refranys, dites populars o vocabulari de la comarca.

Com en els anys anteriors, al final de l’agenda, hi ha un petit quadern monogràfic sobre els valors naturals, culturals i paisatgístics del Parc. Aquest curs els continguts que es treballen giren a l’entorn d’un dels ambients característics de la serra de Montsant: el mosaic forestal i les comunitats vegetals que li són pròpies. A més d’explicar les funcions ecològiques del bosc i el tipus de comunitats característiques de Montsant, ens aproximem a la fauna pròpia d’aquest ambient, quins han estat tradicionalment els usos i aprofitaments dels boscos de Montsant com el carboneig, la caça, la silvicultura...

També es presenten els principals projectes de gestió forestal i de conservació que es desenvolupen des del Parc. En aquesta mateixa línia, l’associació Prioritat, impulsora de la Candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, paisatge agrícola de muntanya mediterrània” a Patrimoni Mundial de la UNESCO dedica les seves pàgines a valorar el Priorat com un paisatge agroforestal resistent als incendis i al canvi climàtic.

Com a novetats, es presenta la Ruta dels Cartoixans, com un dels itineraris més integral per conèixer el Parc, el qual permet també fer la travessa de Montsant. Així mateix, s’ha dedicat un apartat a explicar què significa haver declarat el 2018 el Parc Natural de Montsant –conjuntament amb els 12 municipis del seu entorn– zona tranquil·la d’especial protecció de la qualitat acústica i lumínica.

També han contribuït amb continguts les dues denominacions de vi del Priorat, DOQ Priorat i DO Montsant, i la DOP Siurana.

agenda Montsant 2019 20 450px.jpg 1295158679

Publicitat