Imprimeix

Esquerra Republicana del Catalunya és la formació guanyadora en les eleccions generals del 10 de novembre. Els republicans es van imposar a la comarca amb el 37,63% dels vots, i superen, de llarg, la segona força, Junts per Catalunya, que va aconseguir el 23,1% dels sufragis. Amb tot, ERC baixa en percentatge de vot respecte a les eleccions del 28 d’abril, quan va aconseguir el 45,2%. JuntsxCat millora en 0,25 punts respecte als passats comicis.

Per municipis, Esquerra s’imposa a la gran majoria de pobles de la comarca i també als més poblats com Falset i Cornudella. A la capital del Priorat, els republicans aconsegueixen el 36,61%, mentre que a Cornudella sumen el 42,16%. Torroja del Priorat és l’únic municipi de la comarca on ERC s’imposa amb majoria absoluta (52,88%).

Junts per Catalunya guanya en dos municipis de la comarca, la Bisbal de Falset i el Masroig. Els de Carles Puigdemont i Laura Borràs repeteixen victòria a la Bisbal on sumen el 44,96% dels sufragis i recuperen un feu històric com és el Masroig (33,95%).

La CUP, tercera força

La CUP, per la seva banda, irromp com a tercera força a la comarca aconseguint gairebé vuit-cents vots i el 14,48%. Era la primera vegada que els cupaires participaven en unes eleccions espanyoles i aconsegueixen la victòria a la Vilella Alta i són segons per davant de Junts per Catalunya i el PSC als Guiamets, la Torre de Fontaubella, la Vilella Baixa i Porrera. A la capital, Falset, els cupaires aconsegueixen 207 vots i són quarts amb el 13,78% dels sufragis, molt a prop del PSC.

Precisament, El PSC- PSOE baixa dos punts i passa del 12% de l’abril al 10,12% en els comicis d’ahir. Per municipis, els socialistes obtenen els millors resultats a Bellmunt, on són segona força per darrera d’ERC amb el16,57%. El PSC també manté la tercera posició a Falset amb el 14,01%, tot i que baixa lleugerament respecte al mes d’abril. Per contra, els socialistes es queden sense sumar ni un sol vot a la Vilella Alta.

La cinquena força en aquestes eleccions generals a la comarca és En Comú Podem. Els de Jaume Asens baixen gairebé un punt respecte al 28A i obtenen els millors resultats a Porrera (12,95%), Cabacés (11,54%) i el Molar (11,35%). Els comuns es queden a 0 al Lloar.

La dreta i la ultradreta, a la cua

Les forces de dreta i ultradreta espanyoles, PP, Ciutadans i Vox, queden relegades a les últimes posicions. Tal i com ha passat en el conjunt de l’Estat, Ciutadans pateix una forta davallada i passa del 3,40% aconseguit a la comarca el 28 d’abril a l’1,20% en els comicis d’ahir. Els de Rivera i Arrimadas no sumen ni un sol vot a La Figuera, Els Guiamets, Ulldemolins i la Vilella Alta.

Pel que fa al PP, els populars augmenten aproximadament 0,8 punts i aconsegueixen el 2,90% dels sufragis prioratins. Pel que fa a VOX, el partit d'extrema dreta també millora resultats i passa de l’1,19% aconseguit a l’abril a l’1,86% dels vots.

Finalment, el PACMA baixa 0,2 punts respecte a l’abril i es queda amb el 0,42%. Altres partits que es presentaven a la comarca i que han rebut algun vot han estat el Partit Comunista del Poble de Catalunya, Recortes 0- Grupo Verde, el Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, Per un Món més Just i Izquierda en Positivo.

Pel que fa a la participació, a la comarca va votar el 78,45% del cens, 5,33 punts menys que als passats comicis, quan la participació va ser del 83,78%.

eleccions10NPriorat

Consulteu tots els resulats als municipis prioratins: 

Eleccions generals 10 de novembre

Vist: 2118