Butlletí informatiu 08-07-2020

Demà dissabte, 23 de novembre, Pradell de la Teixeta acull la quinzena jornada de No Jubilem la Memòria. Els actes arrencaran amb una visita històrica als llocs on va estar la XIII Brigada Internacional Dombrowski. El president de No Jubilem la Memòria, Albert Sabaté, destacava en declaracions a Ràdio Falset que “el Priorat va ser el lloc on es va reestructura l’exèrcit republicà després de la desfeta al front d’Aragó”. “La Brigada Dombrowski estava formada per soldats, majoritàriament polonesos que treballaven a les mines de França, que van estar a casa nostra des de l’1 de juny del 1938 fins al 20 de juliol que és quan arrenquen els preparatius per la batalla de l’Ebre”, afirmava.

Enguany les jornades de No Jubilem la Memòria també volen commemorar els 80 anys de l'exili literari català amb la xerrada «Literatura catalana a l'exili. Escriptores i escriptors que van viure per salvar-nos els mots» a càrrec de la filòloga Mònica López, que tindrà lloc a la tarda. “Volem retre homenatge als autors catalans que l’any 39 es van veure obligats a fer el camí de l’exili, com Pere Calders o Pere Quart”, afirmava sabaté. Així mateix, també es tindrà una record pel temps de guerra que va passar l’escriptor Xavier Amorós a Pradell. La jornada s’acabarà amb la visualització del documental de No Jubilem la Memòria «Els Brigadistes entres nosaltres».

El president de No Jubilem la Memòria valorava molt positivament que les jornades que organitza l’associació hagin arribat a la quinzena edició i posava de relleu “l’elevat nivell de les diverses conferències que s’han realitzat en el marc de les jornades, ja sigui amb historiadors locals, com Toni Orensanz o Pere Audí, o internacionals, amb figures de la talla de Paul Preston o Angela Jackson”.

jornadaxv

 

Publicitat