Imprimeix

El llegat de l’activista antifeixista Neus Català ha permès que aquest dilluns els municipis dels Guiamets i Rubí hagin fet públic que des de la seva mort, els consistoris han mantingut contactes amb l’objectiu d’establir relacions de col·laboració que han culminat en un preacord d’agermanament entre les dues poblacions.

L’agermanament dels dos municipis serà en virtut d’un compromís per a la recuperació i reparació de la memòria històrica a totes dues poblacions i un reconeixement a les persones de totes dues localitats que, com Català, van ser víctimes de la deportació. Així, els municipis es comprometen a fer difusió de la memòria històrica de les totes dues poblacions, donar suport a les activitats que fomentin la cultura i la memòria històrica impulsant intercanvis entre entitats i associacions i a fomentar les relacions entre organitzacions polítiques, culturals i de memòria històrica.

L’alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló Segura, destacava que “tot i les nombroses diferències que existeixen entre el nostre petit poble i la ciutat de Rubí, hem trobat en la figura de Neus Català un vincle que amb aquest agermanament volem fer encara més estret. La Neus Català és un símbol de la lluita antifeixista i internacionalista i una de les primeres que va apostar fermament per la recuperació de la memòria històrica. Així mateix, no volem oblidar tampoc que sempre va defensar arreu, els seus origens a la Catalunya rural”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, explicava que “La Neus Català va dedicar la vida després de l’alliberament a restituir la memòria dels i les represaliats pel feixisme. Amb aquest agermanament, les seves dues localitats ens comprometem a seguir el seu exemple. Treballarem conjuntament per recuperar, reparar, conservar i difondre el seu testimoni i el de totes les víctimes. Creiem que aquesta és l’única manera de fer persistir el llegat de la Neus i de reparar una injustícia històrica”.

Un cop assolit l’agermanament, totes dues administracions facilitaran el coneixement recíproc d’ambdues poblacions, impulsaran programes destinats a realitzar intercanvis relacionats amb la memòria històrica i donaran suport i ajuda a les entitats que fomentin la cultura i la memòria històrica.

Els dos municipis han volgut anunciar aquest preacord d’agermanament el 27 de gener coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones Víctimes de l’Holocaust com a homenatge a la seva memòria i per mostrar el ferm compromís de treball que suposa aquest agermanament. A partir d’ara, s’inicien els tràmits per fer oficial l’agermanament a través d’un acord que hauran d’aprovar els plens municipals de les dues localitat i que certificarà la relació d’agermanament.

 lrr 6557 red

 

Vist: 371