Imprimeix

Unió de Pagesos va cloure el passat diumenge el XIIIè Congrés Nacional del sindicat que es va celebrar durant tres dies a Falset. El congrés va acabar amb la presentació de la nova Comissió Permanent Nacional i l’aprovació de la Declaració del Priorat, la qual estableix les principals línies estratègiques que seguirà Unió de Pagesos en els propers anys.

El principal i més imminent objectiu del sindicat és promoure un nou debat monogràfic del món agrari al Parlament de Catalunya durant aquest any 2020 perquè “insti els governs a fer de la pagesia una estratègia de país”. Això, passa, entre altres qüestions, per impulsar una llei catalana de la cadena alimentària, una organització general del sector productor agrari per fer front a un mercat que no tracta amb equitat el primer esglaó de la cadena alimentària, perquè els professionals siguin el centre del suport de la PAC i per dotar el territori d'una millor governança, és a dir, més participació en les decisions que afecten als agents agraris i rurals.

El sindicat considera “urgent” treballar perquè, mitjançant una norma amb rang de llei, es puguin regular a Catalunya, des de la producció a la distribució, les pràctiques comercials deslleials, la prohibició de la venda a pèrdues i la quota de mercat que comporta posició de domini, així com les sancions administratives corresponents.

Així mateix, Unió de Pagesos també va denunciar durant el congrés que des de l’inici de l’establiment dels ajuts directes per superfície de la Política Agrària Comuna, “a l’Estat espanyol, hi ha instal·lada una elevada permissivitat amb el frau directe o en la creació de condicions artificials per accedir als ajuts de la PAC, per part de propietaris o usufructuaris que no tenen la condició d’agricultors”.

El sindicat vol fomentar la seva lluita per l'equiparació de les condicions de vida i de treball de les zones agràries i rurals a les de les ciutats en aconseguir una millor governança. “La pagesia ha de comptar amb autoritat i influència en les polítiques de gestió ambiental, com les decisions de gestió de la fauna salvatge, i la implantació d'infraestructures d'energia i gestió de residus al territori”, expliquen en un comunicat i en aquest sentit, Unió de Pagesos defensa un model d’explotació d’economia familiar agrària que permeti un desenvolupament social, econòmic i territorial sostenible a Catalunya, però recorda que, per garantir-ho, cal una equiparació de les condicions de vida i de treball de la pagesia amb les de la resta de sectors, ja que la renda agrària a Catalunya ha disminuït en termes constants més d’un 34% entre el 2001 i el 2018.

La Declaració del Priorat també manifesta el seu desacord amb la sentència del Tribunal Suprem sobre el judici del procés, denuncia la presó injusta per als líders polítics i representants de la societat civil i referma el seu compromís amb la lluita per les llibertats democràtiques i nacionals de Catalunya.

Al llarg d’aquests tres dies en què Falset s’ha convertit en la capital catalana de la pagesia, han passat pel municipi diferents representants polítics com el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès I els consellers Teresa Jordà o Chakir El Homrani. Tots han defensat que la pagesia és un sector estratègic pel país i que cal tenir-la més en compte.

unnamed

Vist: 1056