Informatiu cap de Setmana 04-07-2020

El passat dilluns va tenir lloc la sisena sessió de la Taula del Siurana. En la reunió, el tema principal a tractar era la qüestió del cabal ecològic del riu. El president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, explicava en declracions a Ràdio Falset que els cabals proposats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ara fa unes setmanes no són els que s’esperaven des de la part prioratina. “Entenem que ells es basen en uns paràmetres determintats que obvien, per exemple, si els espais naturals situats a la vora d’aquests rius estan protegits o no”, apuntava.

Des de la Plataforma en defensa del riu Siurana, Oriol Ponti també denunciava que els cabals no tenen en compte ni el valor ambiental ni els nivells de protecció que té el riu. Ponti explicava que “estan parlant d’uns cabals mínims que no tenen en compte que el Siurana té un valor mediambiental altíssim i que forma part de la Xarxa Natura 2000”. “A la Plataforma, però, ens preocupa que un cop complerts aquests cabals mínims algú pensi que la resta de l’aigua es pot treure del riu i no és així, ja que s’ha de mirar d’utilitzar-ne el mínim possible”, rebatia Ponti.

En aquest sentit, des de la Plataforma en Defensa del Riu Siurana consideren que el resultat de la taula és “decebedor”. El seu portaveu destacava que no s’està abordant la qüestió de fons, que és “com abastim el Baix Camp sense utilitzar o utilitzant el mínim d’aigua possible del Siurana”. “Pensem que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el departament de Territori han d’oferir alternatives però sembla que hi tinguin al·lèrgia”, sentenciava Ponti.

El president del Consell Comarcal del Priorat també s’expressava en aquesta direcció i afirmava que “la discussió no ha de ser quanta aigua ha de baixar pel Siurana sinó com s’ha de gestionar l’aigua al Baix Camp”. Segons Xavier Gràcia, “cal buscar alternatives perquè la comarca no es quedi sense aigua però sense utilitzar la del Siurana”. Gràcia demanava que s’explorin opcions com utilitzar l’aigua del minitransvassament de l’Ebre o la reutilització de les aigües provinents de les depuradores municipals, una mesura, aquesta darrera, amb la que també hi està d’acord la Plataforma en defensa del riu Siurana.

Denuncien falta d’interés

Sobre l’interés i l’actitud dels diversos representants a la Taula del Siurana, el president del Consell Comarcal destacva que “tothom mira pels seus interessos” però apuntava que “quan es va requerir informació sobre els usos de l’aigua a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, aquesta va mostrar certa reticència”. És per això, que Gràcia demanava transparència a totes les parts.

Per la seva banda, la Plataforma en defensa del Riu Siurana critica la “falta d’interés” per part del departament de Territori i Sostenibilitat i l’ACA. “És bastant simptomàtic que ni el conseller ni la secretària de Medi Ambient no hagin assistit a cap reunió més de la Taula ni que la Generalitat no emeti un comunicat després de les reunions”, explicava Oriol Ponti, que afegia que una altra mostra d’aquest desinterés és que “no dubten en ajornar la Taula per qualsevol excusa”.

Segons va explicar Ponti, la Plataforma va aconseguir arrancar el compromís de que la taula es tornarà a convocar aproximadament en un mes tot i que “no va quedar una data concreta fixada”.

assut siurana

Publicitat