Informatiu cap de Setmana 30-05-2020

Finalment, sí que es podrà anar a l’hort tot i el confinament. La prohibició d’anar a l’hort ha esdevingut una de les restriccions més polèmiques durant la crisi del coronavirus ja que ha provocat les protestes de diversos col·lectius i, fins i tot, una recollida de signatures demanant al govern anul·li aquesta limitació.

Doncs bé, la Generalitat ha fet cas a les demandes i sí que permetrà anar als horts d’autoconsum. En l’última versió del qüestionari sobre les restriccions d’activitats per la COVID-19 a Catalunya, s’actualitza la mesura i s’acalareix que està permès anar a l’hort “si és un hort del que es cullen productes necessaris per a la subsistència. També, si és un hort on, a més, s’hi tenen animals que s’han de cuidar”.

Així mateix, la nova norma afirma que “amb anterioritat ja estava permès si hi ha activitat econòmica vinculada a l’hort” i que “el desplaçament als horts s’ha de fer individualment”. Finalment, també fa referència als horts que hi pugui haver en segones residències, els quals queden exclosos d’aquest criteri ja que continua prohibit el desplaçament a aquest tipus d’habitatges.

Milers de signatures

Milers de persones han signat els darrers dies un manifest a favor del manteniment de l’horta d’autoconsum. El comunicat, signat per les entitats l'Aresta Cooperativa, Arran de Terra, l’Ortiga Agricultura Ecològica, l’Arada Creativitat Social i Ramaderes de Catalunya afirmava, entre altres aspectes, que “és molt més segur anar a l’hort, complint les mesures sanitàries preventives que acudir als supermercats, on s’apleguen moltes més persones en un espai tancat” i destacava que “els horts d’autoconsum son l’accés més directe a producte fresc, molt més que en qualsevol altre lloc”. “Per algunes famílies, a més, pot representar un estalvi econòmic necessari en temps de pèrdua de llocs de treball”, explicava el text.

A nivell de la nostra comarca, també s’han pronunciat públicament en aquest sentit la CUP Priorat i el Casal Carrasclet, que en un comunicat critiquen la visió “urbanocentrista” que impera a l’hora de gestionar el nostre país. En el text afirmen que la prohibició d’anar a l’hort és una “aberració” i destaquen que “en una comarca com el Priorat, aquesta mesura afecta de manera especial per la incidència que té en el funcionament del sistema agroalimentari de la seua gent, que tant si és pagesa titular com si no, exerceix com a tal de múltiples maneres i amb diferents intensitats”.

Els signants del comunicat demanen als responsables polítics que, a l’hora de fer normatives, “no es prengui el territori com un conjunt homogeni”. “Som un país petit però molt divers, i cal que a les zones rurals, la prohibició de la mobilitat de persones s’adapti a la realitat específica i prevalgui, per damunt de tot, el sentit comú”, conclouen.

paisatgepriorat

 

Publicitat