Informatiu cap de Setmana 28-11-2020

El GEPEC es mostra contrari al tancament dels punts de guaita forestal aprovat pel govern de la Generalitat. El passat 14 d’abril es va anunciar l’Acord de Govern de la supressió definitiva del cos de guaites forestals de la Generalitat de Catalunya, culminant així un procés engegat l’any 2012 amb el tancament de diferents punts de guaita.

En un comunicat, l’entitat ecologista remarca la vital tasca que duen a terme els guaites forestals ja que són “grans coneixedors del territori que detecten ràpidament columnes de fum i les situen sobre el terreny, determinant les seves característiques i evolució perquè els serveis d’extinció puguin destinar-hi el recursos necessaris”. Així, diuen, que hi ha zones on poden caure centenars de llamps durant la campanya forestal que poden provocar incendis i sovint només els guaites els detecten, ja que solen ubicar-se en zones molt aïllades i difícilment detectables per la ciutadania.

El grup ecologista recorda que l’actual context de crisi climàtica ve marcat per l’augment dels grans incendis forestals, afavorit per factors socioeconòmics i un procés d’abandonament agrari i de despoblament rural, però també per unes polítiques de planificació i gestió del medi natural sovint nefastes que han propiciat la pèrdua del mosaic agroforestal en moltes àrees rurals de Catalunya, preservant els espais naturals dels grans incendis. En aquest sentit, el GEPEC-EdC considera “indispensable” disposar d’un servei de detecció ràpida dels incendis forestals que ajudi a evitar la destrucció de milers d’hectàrees de bosc.

Per aquest motiu, el GEPEC-EdC argumenta que “és més necessari que mai mantenir un servei especialitzat de detecció d’incendis forestals”. Segons l’entitat, “no podem dependre de la bona voluntat dels avisos de particulars, que en moltes ocasions és difícil que pugui posicionar degudament l’incendi i traspassar informació tècnica i de seguiment del foc”.

 

Publicitat