Informatiu cap de Setmana 11-07-2020

Unió de Pagesos adverteix que les pluges, la humitat i les temperatures altes a diverses zones de Catalunya les últimes setmanes estan provocant a moltes parcel·les de vinya pèrdues que arriben al 100% a causa de la proliferació del míldiu, que ara afecta sobretot a les varietats macabeu i ulldellebre. Tot i que la malaltia encara està evolucionant, el sindicat preveu que els efectes seran greus.Les comarques més afectades fins ara són l’Alt i el Baix Penedès, el Priorat (DO Montsant i DOQ Priorat) i les de Girona.

La situació és especialment greu per als productors ecològics, amb més limitació de tractaments. Cal tenir en compte que els darrers anys la superfície de vinya ecològica ha augmentat significativament a Catalunya, fins a 18.632 hectàrees el 2019, un 34% de la superfície total de vinya. Aquesta producció de qualitat és probable que es vegi molt reduïda aquesta propera verema.

Unió de Pagesos també demana a l’INCAVI i a Agricultura que elaborin un informe sobre l’afectació final del míldiu a Catalunya en aquesta campanya sobre les circumstàncies especials i les pèrdues de raïm, tot i que els viticultors han realitzat les pràctiques de control necessàries. Aquest informe hauria de reconèixer les circumstàncies extraordinàries i demostrar la necessitat d’incorporar el míldiu a l’assegurança. 

També cal estudiar com pal·liar especialment la situació de la viticultura ecològica perquè continuï sent una de les opcions de futur de la pagesia i de les denominacions d’origen. Per al sindicat, cal, a més, que la recerca, la innovació i la transferència tecnològica disposin dels mitjans necessaris per trobar solucions factibles a curt, mitjà i llarg termini per als reptes que ja suposa el canvi climàtic a l’agricultura, i especialment a la viticultura.

Mildiu PladelPenedes2 1043x500

 

Publicitat