Informatiu cap de Setmana 17-10-2020

La Renda Agrària de Catalunya va registrar el 2019 un increment respecte a la de 2018, en concret del 5,44%, en situar-se en 1.971,7 milions d’euros (a preus corrents), mentre l’any 2006 va ser de 2.040 milions, segons l’estimació del Servei d’Estadístiques i Preus Agroalimentaris del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya.

L’increment del 5,44% de la renda agrària és degut, principalment, als preus dels productes ramaders, en concret als del sector porcí (+18,65%), que van ser molt favorables durant l’any 2019. En canvi, la quantitat física, tant de la producció ramadera com agrícola va disminuir lleugerament en un 5,15% i un 1%, respectivament. Els preus del sector agrícola tampoc no van ajudar  (-3,95%).

Pel que fa als sectors agrícoles, la disminució generalitzada ha estat d’un -4,91% en valor. El sector dels cereals (-66,27M€) i l’oli d’oliva (-38,93M€) han sofert un descens de la producció física d’un -20,93% i un -39,81%, respectivament, que en el cas de l’oli d’oliva, a més, ha vingut acompanyada també de la disminució dels preus (-25,72%). Aquesta disminució dels preus també es dóna en el raïm (-28,38%) i el vi i el most (-16,34%). Els sectors agrícoles que augmenten respecte a l’any anterior han estat la fruita seca (+24,76M€), les plantes farratgeres (+23,76M€) i les hortalisses (+22,21M€), en aquest cas deguda principalment a l’increment dels preus d’aquests sectors, on, en el cas de la fruita seca, també s’hi suma un augment de la producció física respecte a l’any anterior.

Publicitat