Informatiu cap de Setmana 16-03-2024

Els Ajuntaments de Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella han presentat a l’oficina territorial d'acció i avaluació ambiental del departament de Territori i Sostenibilitat un informe de valoració en el que mostren la seva oposició a la repotenciació de la central eòlica de Trucafort, situada a cavall de les comarques del Priorat i del Baix Camp.

Aquest nou projecte preveu el desmantellament del parc actual, la construcció d’un nou accés al parc i la incorporació de 7 nous aerogeneradors de grans dimensions d’una alçada de fins a 150 m i una base de suport de 774 m2 com a accions de major rellevància ambiental.

És per això qie els ajuntamets prioratins posen el focus en l’impacte natural i paisatgístic del projecte, els perjudicis del nou accés i la manca d’accions preventives i correctores. El batlle de de la Torre de fontaubella, Albert Sabaté, explicava en declaracions a Ràdio Falset que “han d’obrir una via d’accés des de la N-420 fins dalt a la serra que ha de fer sis metres d’amplada en els trams rectes i fins a 10 metres en les zones corbes”. Així, destacava que “l’impacte sobre el medi i el paisatge serà molt important”.

De la mateixa manera, Sabaté també incidia en que l’impacte visual i auditiu també seran de dimensions considerables. “És que un molí de 150 metres vol dir que serà més alt que la torre AGBAR de Barcelona”, afirmava.

L’oposició al projecte de repotenciació també ha rebut el suport unànime del ple del Consell Comarcal del Priorat i del Consell d’alcaldes. Segons afirmen des d’aquestes institucions, malgrat la necessitat de realitzar una transició energètica efectiva, en cap cas es pot fer en detriment del paisatge, entès com un recurs fonamental per al desenvolupament sostenible de la comarca.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, explicava que “som conscients que cal seguir l’agenda 2030 i estem d’acord amb l’energia renovable però no a qualsevol preu”. “Aquests projectes que destrossen el paisatge no ens interessen perquè la comarca del Priorat viu moltíssim d’aquest paisatge”, afegia.

Igualment, tan els ajuntaments com el consell Comarcal subratllen que “el model actual d'implantació d’energia eòlica i fotovoltaica amb efectes com els produïts comarques veïnes com la Terra Alta no és sostenible ni desitjable”. 

Foto: Imatge d'arxiu del parc eòlic del Collet dels Feixos, a Duesaigües

Parc Eolic Collet dels Feixos

Publicitat