Informatiu cap de Setmana 10-04-2021

Des del passat mes de gener, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACdPC) del Departament de Cultura ha decidit rescindir els contractes temporals a 11 treballadors que feien possible l’obertura dels monuments catalans els caps de setmana i permetien cobrir descansos, festes i vacances del personal de plantilla. Això ha obert un conflicte entre l’Agència i el col·lectiu de treballadors dels monuments que consideren que sense el suport d’aquest personal pateixen una sobrecàrrega de feina i una vulneració del seu conveni, ja que la nova proposta d’horari que se’ls proposa implica haver de treballar tots els caps de setmana.

Segons l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, aquesta decisió s’ha pres degut a la disminució de visitants dels últims mesos provocada per la implantació de mesures de limitació de la mobilitat i d’interacció social causades per la COVID-19. Segons afirma en un comunicat, “l’adaptació temporal d’horaris d’obertura pretén adequar els recursos disponibles a la situació actual, i no representa cap reducció de la plantilla de l’Agència, i es realitzarà sense cap perjudici econòmic ni professional”.

Des del sindicat que representa els treballadors, però, entenen que aquesta decisió és fruit de la sentència que va dictar el Tribunal Suprem el passat mes de novembre i que considerava en frau de llei els contractes temporals utilitzats per a cobrir descansos, festes i vacances del personal de plantilla. Així, el Comitè Intercentres, en representació de les treballadores i treballadors afectats, considera que “en lloc d’acatar la legalitat i dotar les plantilles degudament conforme a la llei, proposen una reorganització en base a motius poc transparents i que entenem que no beneficia a ningú”.

D’aquesta manera, amb la reducció de personal, monuments com la Cartoixa d'Escaladei, el Castell Monestir d’Escornalbou, el Castell de Miravet, el Monestir de Santes Creus, el Monestir de Sant Pere de Rodes, el Mausoleu de Centcelles o el Castell de Cardona han quedat amb 2 o 3 treballadors. De fet, el passat cap de setmana, en lloc de personal substitut, es va haver de contractar personal de vigilància d’una empresa privada perquè a Santes Creus, amb els calendaris actuals, només quedava un treballador al càrrec del monument per atendre el servei, i per normativa han de ser un mínim de dues persones per poder obrir al públic.

Ara, ha començat el període de negociació entre ambdues parts per tal d’arribar a una solució. Des de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural afirmen que treballaran “per arribar a la millor solució possible que garanteixi el benestar de la plantilla, impliqui una òptima gestió dels recursos públics i garanteixi l’accés a la cultura del ciutadà”. Des del col·lectiu de treballadors, però, consideren que l’ACdPC i el Departament de Cultura estan demostrant “un interés zero pels treballadors i treballadores que dia a dia donen vida als nostres monuments i museus”.

escaladei

Publicitat