Imprimeix

La Plataforma pel riu Siurana denuncia, una vegada més, que mentre el riu està completament sec i els pobles i els regants del Priorat tenen problemes d’aigua, amb el pantà al 14% de la seva capacitat, es segueix transvasant aigua a Riudecanyes. Segons afirma en un comunicat “només els interessos polítics i econòmics justifiquen el manteniment d’una situació injusta i il·legal”.

Així, critica que després del fracàs de la Taula del Riu Siurana, la Generalitat "no només s’ha desentès de qualsevol possible solució recollida en la proposta de resolució, sinó que ha centrat els seu esforços en justificar la seva inacció per la falta de consens". Oriol Ponti, membre de la plataforma, afirma en declaracions a Ràdio Falset que “tota la responsabilitat és de la Generalitat perquè en el marc de la Taula va quedar clar quin era el cabal ambiental que l’ACA considerava imprescindible per preservar el riu i, malgrat això, ara, en les comissions de desenvassament es continuen prenent les mateixes decisions que abans de tenir aquests estudis”.

En aquest sentit, des de la plataforma consideren que la Generalitat com a responsable de la Xarxa Natura 2000, de la qual el riu Siurana en forma part en la seva totalitat, té l’obligació de garantir el bon estat del riu i que cal deixar anar un cabal ambiental mínim quatre vegades superior 20l/s que es deixen actualment.

Segons l’entitat, aquesta inacció per part de la Generalitat es deguda al fet que el Baix Camp té 200.000 habitants, i això són molts vots, en comparació amb els 10.000 que hi ha al Priorat, i a que el cost de l’aigua del riu Siurana és molt més baix que l’aigua de la CAT (Consorci d’Aigües de Tarragona) o l’aigua depurada. “Hi ha la qüestió dels vots, ja que el Priorat no pot competir amb el Baix Camp, però també els diners ja que estan deixant morir un riu i comprometent el futur d’una comarca que viu principalment de l’agricultura i el paisatge a canvi de que l’aigua surti més barata”, denuncia Ponti.

Per tot això, des de la Plataforma insisteixen en què les dades aportades per l’ACA a la Taula del Siurana demostren que el Baix Camp pot autoabastir-se tant per boca com per rec i que tot plegat és només una qüestió de voluntat política. “Si hi ha la voluntat política d’administrar l’aigua d’una manera eficient, si reutilitzar l’aigua és el futur i una necessitat imperiosa, de debò algú es pensa que les inversions a Reus depenen de la voluntat de la plataforma pel riu Siurana?”, es pregunta Ponti, que continua dient que “no hi ha ganes, ni diners, ni aquestes inversions estaven pressupostades, ni pensaven fer-les, però ara, a més, ens en fan responsables”. Des de la plataforma pel riu Siurana treballen amb el seus assessors i pressionant als polítics de la comarca per trobar una postura unitària i seguir endavant en la defensa del riu Siurana.

panta1

 

Vist: 501