Informatiu cap de Setmana 09-12-2023

El Consell Comarcal i els 23 alcaldes del Priorat denuncien l’estat de riu Siurana. Després del transvasament dels dies 13 i 14 de juliol, el pantà de Siurana es troba al 14% de la seva capacitat i segurament al llarg de l’estiu es seguirà transvasant aigua a Riudecanyes. Els representants públics consideren que la Generalitat, en avalar els transvasaments, incompleix les seves competències en matèria de preservació del riu Siurana, que forma part de la Xarxa Natura 2000, i posa en risc l’abastament dels pobles i dels regants de la conca.

En declaracions a Ràdio Falset, el president del Consell Comarcal del Priorat i alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia, diu que han decidit activar tots el mecanismes necessaris per a garantir l’aigua als pobles i la vida al riu. “L’estat del riu és deplorable i si això mereix una actuació judicial, la farem. Si hem de pujar el nivell contra l’ACA i la Generalitat, ho farem. És una qüestió que afecta a tots el municipis de la conca del Siurana, ja que molts dels aqüífers que estan per sota del pantà també es veuen afectats per la falta d’aigua al riu”, afirma.

En relació a l'abastiment d'aigua de boca als pobles de la conca, i tenint en compte que el nivell del pantà baixarà, cal preveure una segona part d’estiu complicada, ja que que els municipis del Priorat dupliquen la seva població per l'arribada dels estiuejants i comença la campanya de la verema. L’alcalde de Poboleda, Josep Maria Díaz, explica que “si això continua haurem de fer restriccions durant el dia. Déu dirà. No sabem com fer-ho per recuperar més aigua”. Díaz explica que “hem provat de fer captacions, pero amb la sequera que hi ha no trobem aigua. La cosa està molt malament. Esperem no haver de subministrar aigua mitjançant cubes”, destaca.

També a Gratallops estan vivint amb talls intermitents del subnministrament d’aigua. “Hem tingut talls d’aigua i hem fet anuncis a la ciutadania perquè estalvïi”, explica. “La canonada del TOPOGRAPO dóna molts problemes ja que quatre municipis i les comunitats de regants utilitzem aquesta poca aigua que queda. Això fa que el sistema estigui a punt de col·lapsar”, diu Gràcia.

A més, amb l’embassament de Siurana al 14%, la qualitat de l’aigua també és pitjor i els nivells de manganès són molt elevats i no són aptes per al consum humà. L’alcalde de Poboleda afirma que “si com està previst fan un altre transvassament, per molt que ens diguin el contrari, l’aigua no serà potable”. “Hi ha veïns que ja ens han alertat que l’aigua ja no surt com toca. Si el nivell del pantà baixa al 8%, sortirà fang, un fang que ens haurem de beure”, destaca.

Per altra banda, des del Priorat també denuncien que el riu Siurana, que forma part de la Xarxa Natura 2000, està completament abandonat i que ja s’estan torbant diverses zones amb peixos morts. “Hem detectat molts tolls amb peixos morts. Una mortaldat bestial”, diu l’alcalde de Poboleda mentre afegeix que “no cal parlar del cabal ecològic. Lo riu és mort”.

Després del fracàs de la Taula del Siurana i a l’espera de la determinació definitiva del cabal ambiental, els pobles de la conca es senten completament desprotegits. És per això que s'ha acordat demanar reunions urgents amb la Conselleria d'Acció Climàtica, la Delegació del Govern de la Generalitat a les comarques de Tarragona i la direcció de l’ACA. Aquesta ultima tindrà lloc la setmana que ve. Segons el president del Consell Comarcal del Priorat “la resposta de l’ACA ha estat positiva però la solució no és portar cubes durant l’estiu als municipis. Hem de garantir l’aigua al territori, sobretot si n’hi ha”.

Imatge d'arxiu de l'embassament de Siurana

siurana

Publicitat