Imprimeix

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha comunicat avui que, a causa de la sequera, no es donen les circumstàncies per autoritzar el transvasament de 0,6 hm³, previst a l’abril, des del pantà de Siurana al de Riudecanyes. Segons la Generalitat, “l’informe ambiental previ ho desaconsella perquè, atès el baix nivell del pantà de Siurana, suposaria deixar en molt males condicions ambientals l’aigua restant”.

Pel que fa a la comunitat de peixos, “el desembassament reduiria la zona més oxigenada, on viuen la majoria d’espècies piscícoles, i en disminuiria l’espai vital, amb el possible risc de mortaldat de peixos”. Segons Acció Climàtica, un nou desembassament del Pantà de “pot tenir un efecte crític sobre les poblacions d’espècies a preservar en l’espai natural del Riu Siurana i Planes del Priorat”.

Per aquest motiu, des de la Generalitat ja s’està treballant en l’alternativa d’utilitzar l’aigua regenerada per a usos agrícoles a la Comunitat de Regants de Riudecanyes, amb la qual cosa recupera el plantejament que ja va fer en el marc de la darrera proposta de consens a la Taula del Siurana per reaprofitar les aigües de la depuradora de Reus. Així mateix, el Departament també estudia alternatives per al reg de suport de la Conca del Siurana del Priorat per a un total de 1.800 hectàrees.

En el cas de la xarxa d’abastament d’aigua de la Mancomunitat del Topograpo (Gratallops, Torroja del Priorat, Poboleda i Porrera), Acció Climàtica, per mitjà de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha tornat a proposar als municipis afectats, com ja va fer al febrer, realitzar obres de millora de la xarxa d’abastament en els pròxims mesos per garantir l’aigua de qualitat, i el suport i l’acompanyament en la gestió posterior de la infraestructura.

Segons l’ACA, l’aigua per a l’abastament dels municipis del Topograpo està garantida amb els volums actuals; també des del punt de vista de la qualitat si no es fa el transvasament de 0,6 hm3 pendent com planteja Acció Climàtica.

El Departament ha remarcat que l’ACA compleix els cabals ambientals en les conques internes en què té competències, i ha recordat que el responsable dels cabals ambientals del pantà de Siurana és la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

La Plataforma pel riu Siurana satisfeta però amb matisos

La Plataforma pel riu Siurana considera que l’anunci de la Generalitat “és un avenç reconèixer que la situació actual és insostenible: mata el riu, deixa sense aigua de boca als pobles i als regants del priorat sense aigua de reg”. Així mateix, també valora positivament que “es recuperi la proposta de la taula de substituir l’aigua del transvasament per aigua regenerada de l’edar de reus i que són necessàries inversions a molt curt termini per millorar l’aigua dels pobles TOPOGRAPO”.

Malgrat això, volen deixar clar “que problema actual no és per la sequera, és pels transvasaments”. La Plataforma no està d’acord amb “l’excusa” de que el cabal ambiental correspon a la CHE. Segons ells, “la Generalitat té competències en la gestió de la Xarxa Natura 2000 i a la taula va determinar un cabal més de quatre vegades superior al que deixa actualment”. “Si la CHE fixa un cabal insuficient ella ha de defensar a tots els nivells el cabal necessari”, diuen.

panta1

Vist: 425