Informatiu cap de Setmana 09-12-2023

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, va presentar fa uns dies a Falset l’Aliança I4vi, un acord que representa l’oportunitat de dotar el país d’una major infraestructura per avançar en l’aplicació de noves tècniques per afrontar els reptes presents i futurs de la vinya i el vi a Catalunya.

Aquesta aliança, formada juntament amb l’Incavi (Institut Català de la Vinya i el VI) , l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Alimentàries), la Universitat Rovira i Virgili i el Centre Tecnològic del Vi de Falset, VITEC, vol donar resposta a reptes com són l’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic; la sostenibilitat vitivinícola entesa com mediambiental, però també social i cultural; i la millora del posicionament dels vins catalans.

En el transcurs de la presentació de l’I4vi, la consellera Jordà va definir l’aliança d’històrica perquè “posa molt més en valor un sector estratègic pel país i el fa més competitiu”. Ha explicat que en aquest acord s’hi suma la ciència, la formació, la recerca, el desenvolupament i la transferència, i tot això enforteix un sector mil·lenari, el de la viticultura i l’enologia, per afrontar tots els reptes.

Jordà va assenyalar l’emergència climàtica com el més gran d’aquests reptes: “és imprescindible que el sector s’adapti a un canvi de clima, d’hàbitats i de formes de consum, i precisament aquesta nova cooperació, que pivota en la sostenibilitat ambiental però també social i cultural, dona la força i les eines per seguir endavant”. Així, les principals línies de treball en què es centrarà l’i4vi responen a les actuals tendències del sector: ceps resistents, agricultura de precisió, reducció de l’ús de coure, biodiversitat i vinya, llevats de terrer, nous sistemes de vinificació, nous productes per donar resposta a noves demandes del mercat, etc.

Pel que fa a les principals accions concretes en l’àmbit de l’R+D+I, consistiran en la preparació i presentació de grans projectes en convocatòries amb fons de finançament públic, que tinguin capacitat de generació de coneixement d’avantguarda i/o innovació transformativa, i també projectes vinculats a l’agricultura regenerativa i a l’adaptació de la vinya al canvi climàtic i als episodis de sequera.

i4vi

Publicitat