Butlletí informatiu 29-11-2023

La comarca del Priorat es troba en plena campanya de la verema. Una campanya que s’ha avançat tant a la DO Montsant com a la DOQ Priorat degut a les altes temperatures d’aquest estiu i a la falta de pluges. “Les altes temperatures del mes de maig i la sequera prolongada dels darrers mesos ha fet que el desenvolupament de la planta i la maduració del raïm hagi estat molt ràpida”, destaca el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez.

Per la seva banda, el secretari de la DO Montsant, Pau Sabaté, explica que la verema s’ha avançat cinc dies respecte als altres anys i que “a dia d’avui ja portem més d’un milió de quilos vermats rentre varietats blanques i negres, quan aquestes últimes sempre es vermaven més endavant”.

Malgrat això, la falta d’humitat ha provocat que l’estat sanitari del raïm sigui molt bo i per tant, la qualitat està garantida. Pel que fa al volum de producció, s’espera que enguany, precisament, per la falta de precipitacions dels darrers mesos sigui més baix Álvarez afirma que “la vinya soporta molt bé la sequera però la producció és menor, ja que el raïm no té el pes que tindria normalment”. Sabaté afegeix que “l’estiu sec ha fet que no haguem de patir per les malaties de la vinya. Tot i això venim d’un 2021 que va ser molt prductiu mentre que enguany preveiem una disminució del 15% i que recollirem al voltant de 7 i 7,5 milions de quilos de raïm”.

Amb tot, des de les DO alerten que el canvi climàtic és un dels principals reptes als quals hauran de fer front en els propers anys. Salustià Álvarez destaca que “el canvi climàtic evidencia un augment de les temperatures i una irregularitat de pluges més gran I és per aquest motiu que hem de fer un ús molt racional de l’aigua i veure com la gestionem en els propers anys”.

Des de la DO Montsant expliquen que estan recollint dades i constaten que els efectes del canvi climàtic s’han accelerat en els darrers anys. És per aquest motiu que Sabaté afirma que “hem d’anar de la mà dels centres de recerca per poder veure com hi podem fer front. Hem de treballar en buscar noves tècniques de treball de la vinya, no només a l’estiu, i veure com les nostres varietats autòctones , la garnatxa i la carinnyena, s’adapten a aquest canvi climàtic”.

vinyes

 

Publicitat