Informatiu cap de Setmana 26-11-2022

La tercera edició de l’Agenda Escolar del Parc Natural de Montsant ha renovat el seu disseny i els continguts per a aquest curs 2022-2023. Es tracta de l’agenda que comparteixen tots els alumnes de primària de la comarca impulsada pel Parc Natural de Montsant amb la col·laboració directa del Centre de Recursos Pedagògics del Priorat, a partir de la comissió de treball de l’agenda escolar.

Aquesta comissió ha estat renovada i compta ara amb una bona representació de les escoles del Priorat. La nova comissió ha promogut un nou treball perquè alumnes i mestres escullin quins són els racons més emblemàtics de cadascun dels pobles segons el seu criteri i que es presenti a la resta per descobrir-los. A més, una simpàtica tortuga mediterrània, una de les espècies protegides de Montsant i serra de Llaberia, acompanya el recorregut pel calendari escolar, en el que apareixen noves dites vinculades al calendari del pagès i també alguns passatemps relacionats amb l’entorn i el Parc Natural. S'han afegit com a materials complementaris un regle-marcardor i un conjunt d’enganxines que serviran per assenyalar aniversaris, sortides, festius, emoticones, etc.

Aquesta agenda, a més de complir la funcionalitat que li és pròpia, ha esdevingut un recurs pedagògic per divulgar els valors naturals i culturals de la serra de Montsant, principalment. De fet, la campanya anual d’educació ambiental que el Parc organitza a les escoles relaciona el seu programa d’activitats amb els continguts exposats en el quadern monogràfic que s’inclou al final de la publicació. Enguany, a més de ser una introducció al Parc en quant al principals valors geològics, espècies de fauna i flora, història i cultura dels pobles, etc. centra l’atenció en la declaració del Parc Natural com a zona lliure de contaminació lumínica i acústica així com en el reconeixement del Parc Natural de Montsant i una part dels pobles de l’EIN de les Muntanyes de Prades com a Destinació Starlight, és a dir, un territori en conjunt excel·lent per a l’observació de les estrelles. Aquest és l’eix temàtic sobre el qual es treballarà a les escoles prioratines durant la campanya d’educació ambiental, amb materials astronòmics dissenyats expressament amb aquest objectiu.

En aquesta tercera edició, la informació sobre el Parc es complementa de nou amb recursos que faciliten recórrer el parc com ara els itineraris de flora així com es descriuen les principals activitats que s’hi poden fer (excursionismes, ciclisme, escalada, etc.). I com ja és habitual, a la part final de l’agenda hi ha un espai dedicat a l’EIN de la Serra de Llaberia i a l’EIN Muntanyes de Prades i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

N13 agenda 400px.jpg 151871144

Publicitat