Informatiu cap de Setmana 23-03-2024

El Senat ha demanat a Cabacés que corregeixi la grafia i passi a anomenar-se ‘Cabassers’ en compliment de la llei de Memòria Democràtica. La sol·licitud està firmada per Carles Mulet, del grup parlamentari d’Izquierda Confederal. En el document, exposa que la dictadura franquista va canviar l’ortografia i que el nom correcte és Cabassers. Segons el text, que també demana el canvi de nom als municipis de Capmany i Lladó a l’Alt Empordà i Rialp al Pallars Sobirà, diu que els noms franquistes «han de ser inclosos al catàleg d’elements contraris a la Memòria Democràtica i s’ha de procedir a la seva retirada».

La sol·licitud del Senat també apunta que "la llei de Política Lingüística del govern català ja obliga a la correcció d'aquests topònims, ja que estableix que l'única forma oficial dels topònims de Catalunya és la catalana segons la normativa lingüística de l'Institut d'Estudis Catalans. Però els ajuntaments d'aquests municipis incompleixen la norma des del 1998”.

Tal i com explicava el TN Comarques fa uns dies, a Cabacés ja fa temps que existeix una plataforma que en demana el canvi de nom. Ho explicava a TV3 el seu portaveu, Carles Prats. “Si hi ha una llei de política lingüística que diu que els noms oficials dels municipis de Catalunya s’han d’escriure segons la normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, entenem que això ha de ser igualt a tot el territori”, afirmava.

Des del consistori creuen però que qui ha de decidir com s’escriu el nom del poble son els veïns I per això aposten per una consulta ciutadana. Jaume Pujals és l’alcalde de Cabacés: “Apel·lem a una qüestió no només científica sinó també sentimental perquè entenem que part de la població té molt arrelat el topònim actual i que se’l sent seu”.

En la sol·licitud, la cambra alta espanyola insta els ajuntaments a presentar els acords del govern municipal en què s'accepti complir la llei aprovada al Senat i "recuperar la denominació democràtica del municipi".

Foto: Ajuntament de Cabacés

cabaces

Publicitat