L’associació Caramella organitza aquest dissabte a Ulldemolins la presentació del Centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, iniciativa impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Josep Vicent Frechina, director de la revista Caramella explica en declaracions a Ràdio Falset en què va consistir l’obra del Cançoner Popular. “És probablement el projecte cultural més ambiciós que han viscut mai els Països Catalans perquè es tractava de fer una recopilació exhaustiva per tot el territori del cançoner tradicional”, diu mentre afegeix que “va començar a funcionar el 1922, però lamentablement el cop d’estat i la guerra van estroncar-ho. Malgrat això van arribar a fer-se moltíssimes missions de recerca i s’han publicat moltissims volums”.
Així mateix, Frechina remarcar que “és una obra que ha aconseguit una representació de tots els territoris de parla catalana, des de la Catalunya Nord al País Valencià, passant pel Principat i les Illes Balears”. En aquest sentit, cal destacar la importància de la recerca feta per la missió de l’Obra del Cançoner a Ulldemolins, iniciada a primers d’agost de l’any 1932, i que després s’amplià a altres localitats com Margalef, la Bisbal, Cabassers i Poboleda. “Es donava molta prioritat a les zones menys urbanes del país perquè es pensava que allà hi hauria una conservació important del cançoner. Gràcies a això, tenim una imatge bastant exhaustiva de quina era la forma de cantar i de què es cantava als pobles del Priorat en la dècada dels anys 20 i 30 del segle passat”, afirma.
L’acte de presentació del Centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya es farà a la sala 1 d’Octubre a partir de les 6 de la tarda i comptarà amb la participació del comissari del centenari i de l’exposició sobre aquest esdeveniment, el musicòleg i professor d’etnomusicologia Jaume Aiats, que parlarà d’aquesta empresa cultural engegada fa cent anys i que es va veure estroncada per l’alçament franquista i la guerra posterior, i que va plantejar un ambiciós treball de recollida d’informació al voltant de les cançons que es cantaven arreu dels Països Catalans.
També hi prendrà part l’etnòleg i membre de Carrutxa, Salvador Palomar, qui ha desenvolupat un treball d’investigació sobre les missions que es van fer per recollir els materials abans esmentats a la zona de Montsant i el Priorat, i concretament a Ulldemolins. Montserrat Solà, antropòloga i redactora de la revista Caramella, explicarà el sentit d’aquesta iniciativa i parlarà del contingut del dossier central del número 47 de la revista.
El director de la revista explicava perquè han volgut dedicar un dossier a l’obra del cançoner. “Caramella és una revista de música i cultura popular i per tant el cançoner és una obra de referència. Voliem aprofitar el seu centenari per visibilitzar -lo i posar en valor la importància d’aquests repertoris cantats perquè, precisament, ens expliquen la forma d’entendre el món, de relacionar-se, de transmissió de valors i educació que hi havia al nostre país en aquell període”, explica.
L’acte de presentació es clourà amb la interpretació de cançons populars recollides a la localitat a càrrec de membres de l’associació de dones d’Ulldemolins, La Carena. Seguidament, es farà la inauguració de l’exposició del Centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, que estarà instal·lada a la sala de la cafeteria del Centre Cívic, situada al mateix edifici, i que es podrà visitar fins al dia 19 de març, amb horaris de cap de setmana i visites concertades entre setmana.