Informatiu cap de Setmana 18-05-2024

Esquerra Republicana de Catalunya és el partit que més candidatures presentarà a les eleccions municipals del proper mes de maig a la nostra comarca. Els republicans es presentaran, ja sigui sota les seves sigles o a través de la marca Acord Municipal (AM), a 19 dels 23 municipis.

A banda de la capital de comarca, els republicans aposten fort per revalidar l’alcaldia del segon municipi més gran, Cornudella, on el candidat és Àngel Cortadelles, cap comarcal de la formació i director dels Serveis Territorials d'Administració Local a Tarragona. Cortadelles tindrà com a rivals la candidata d’Independents per Cornudella- Compromís municipal, la marca blanca de Junts, Meritxell Cardona, i la candidatura d’Independents de Cornudella, encapçalada per Andreu Bartolomé.

ERC, de la mà de Ferran Piñol, també es presentarà enguany a Marçà, després què en la darrera legislatura al municipi només s’hi va presentar una llista de Junts, liderada per Josep Maria Piqué, qui intentarà revalidar el mandat. Encara una tercera llista concorrerà a les eleccions al municipi. Es tracta d’Ara Marçà- Ara pacte local, una candidatura vinculada al PDeCat i que estarà encapçalada per Pere Bonet.

L’hegemonia dels republicans a la comarca també ha quedat palesa amb el sorpasso a feus tradicionals de l’antiga de Convergència i que fins ara eren de Junts. Tan a Pradell com al Lloar, els actuals alcaldes Lourdes Aluja i Jaume Montalbo intentaran revalidar l’alcaldia, ara però, per Esquerra. A Margalef, que recupera els cinc regidors després de quatre anys amb tan sols tres, enguany tampoc hi haurà llista de Junts.

Els veïns de Cabacés, per la seva banda, podran escollir entre tres llistes. La d’Independents per Cabacés (AM), liderada per l’actual alcalde, Jaume Pujals, la de Junts que presenta com a candidat a Carles Prats i la d’Escons en Blanc, una candidatura que preveu deixar buits els seients que guanyin al consistori.

En d’altres municipis com el Masroig o el Molar la pugna per l’alcaldia també serà entre republicans i juntaires. A Capçanes, després d’anys amb una sola candidatura, les eleccions es decidiran entre el candidat de Fent Capçanes, Fent Poble- Acord Municipal, Sergi Barceló, i el de Som Capçanes, Ignasi Pena.

La CUP, que en aquesta legislatura ha governat als Guiamets, la Vilella Alta i la Torre de Fontaubella, repetirà candidatura a dos dels tres municipis. A la Torre, es disputaran l’alcaldia amb el PSC mentre que als Guiamets només s’ha presentat la seva llista i ja se sap que Jordi Soldevila serà el nou alcalde.

Altres municipis que ja saben, també, qui serà l’alcalde són Bellmunt on Francesc Calpe repetirà quatre anys més, aquest cop per ERC, però. També a Ulldemolins, Sergi Méndez continuarà com a batlle pels republicans mentre que a Porrera Junts conservarà l’alcaldia amb l’expresident del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, al capdavant. També Poboleda ja sap que el seu nou alcalde serà el candidat de Tots som Poboleda (AM), Manuel Gonzàlez.

Les llistes fantasma

Pel que fa als municipis més petits de la comarca, els candidats s’escullen de forma nominal. Els votants han d’escollir quatre de les persones candidates als municipis que tenen 5 regidors. En aquests municipis, els partits poden presentar candidatures amb tan sols un candidat. Aquest fet permet que es doni el fenomen de les llistes fantasma, és a dir, que els partits presenten candidats que no són del poble i amb els quals no hi tenen cap vinculació. És una pràctica habitual que fan partits com el PSC, el PP i, enguany també el PDeCat per poder aconseguir un nombre més elevat de candidatures, i, per tant, més ingressos. Els socialistes per exemple han presentat llistes amb un sol candidat a 9 municipis, el PP ho ha fet en 5 i el partit demòcrata en 3.

Consell Comarcal amb majoria republicana

Els resultats de les eleccions municipals també tenen incidència en la composició del consell comarcal. Al Priorat s’escullen 19 consellers que surten el global de vots que han obtingut els partits a la comarca. Tenint en compte que actualment ERC ja té la majoria absoluta al Consell i que és el partit, que de llarg, ha presentat més candidatures, tot sembla indicar que el consell comarcal del Priorat seguirà en mans dels republicans 4 anys més.

urna logo 28m.png 191393041

Publicitat