La sequera és la causa principal de que la campanya de la verema s’hagi avançat molt aquest 2023. I és que la Denominació d’Origen Montsant va començar oficialment el 17 d’agost, tot i que la primera setmana del mes alguns cellers ja van registrar les primeres pesades. Des del Consell Regulador asseguren que es troben davant de la verema més primerenca registrada a la DO, avançant-se fins a una setmana respecte a les darreres campanyes.
El secretari de la DO Montsant, Pau Sabaté, destaca que “és la campanya de verema més primerenca dels 22 anys d’història de la DO Montsant. Tot i que diem que oficialment l’inici va ser el dia 17 d’agost, la primera pesada va ser als Guiamets el 4 d’agost, una cosa insòlita”. “A més, les calorades de final de mes han precipitat que el ritme de la verema sigui, enguany, molt ràpid”, afegeix.
Tant és així que a la DO Montsant ja hi compten amb 2,2 milions de quilos entrats. L’any passat, per aquestes mateixes dates, les xifres estaven al voltant del milió de quilos. La majoria de les vinyes de raïm blanc de la zona sud ja han estat veremades, i ja s’han començat a veremar també algunes varietats negres, com ara les garnatxes. Malgrat això, encara hi ha zones a la DO on els cellers no han començat a veremar. És el cas de la zona nord, concretament a Cornudella i Ulldemolins.
Amb aquests registres, la DO Montsant preveu una disminució de la producció que podria estar al volant del 33%, el que equivaldria a un terç de la producció en comparació amb la verema del 2022. La sequera és el principal motiu d’aquesta disminució en la producció. A finals d’agost, les pluges acumulades en tot el 2023 a les diferents estacions meteorològiques eren inferiors als 200 litres. Les pluges registrades aquest cap de setmana, si bé han estat irregulars al conjunt del territori de la DO Montsant, sí que donaran una petita treva a les plantes, permetent que el raïm s’engreixi una mica i alentint així l’accelerat ritme de la campanya. Segons Sabaté “venim d’un any molt sec, on no hem arribat als 200 litres a cap de les estacions meteorològiques de la comarca. Si hi sumem el fet que, tot i no batre rècords, hem tingut un estiu força caluròs, hem arribat a una situació en què la planta ha produït molta menys càrrega”.
Malgrat això, aquesta mateixa sequera és la que està afavorint la qualitat del raïm, ja que ha ajudat a evitar les malalties associades a la humitat. “El fet que no hi hagi humitat ni mullenes al matí, etc. fa molt difícil que apareguin les malalties típiques de la vinya com per exemple el míldiu” diu Sabaté.
Així mateix, cal remarcar que enguany el 70% de les vinyes adscrites a la DO Montsant ja són treballades amb tècniques de confusió sexual. El secretari de la DO Montsant reivindica que “és un sistema que permet lluitar contra el cuc del raïm d’una forma més ecològica gràcies a l’esforç de tots els viticultors i que cada any funciona millor”.