Butlletí informatiu 24-04-2024

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset

La Generalitat ha presentat un mapa cartogràfic del territori català que reprodueix amb molt rigurositat els tipus de sòl que es troben a Catalunya com poden ser boscos, cultius, o zones urbanitzades. Es tracta d'un projecte que ha de servir per futurs plantejaments urbanístics o per evaluar l'impacte ambiental de noves infraestructures, entre altres finalitats. Aquest estudi cartogràfic s'ha batejat com a Mapa de Cobertes de Sòl de Catalunya i segons aquest, la meitat del sòl de la demarcació de Tarragona està ocupat per cultius, un 40% són boscos i altres zones amb vegetació, mentre que el sòl artificial només representa un 4% del total. El mapa ha estat dividit en 8 zones forestals, i les comarques del Priorat, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Montsià i el Baix Ebre, formen part de la setena zona. Segons aquest mapa, un 45% del sòl d'aquesta àrea està dedicada al conreu, les zones amb vegetació variada ocupen un 26'8% mentre que els boscos ocupen un 20% del sòl. Finalment, les zones urbanitzades només ocupen un 2%. El Priorat és la comarca amb més zona boscosa.

Poden consultar aquest mapa per internet. A la pàgina web de l'informatiu, a radiofalset.net hi trobaran l'adreça electrònica:

www.creaf.uab.es/mcsc

L'ajuntament de Móra d'Ebre ha viscut aquest diumenge passat una jornada prou especial. Unes 200 dones van assistir al ple de l'ajuntament per celebrar la diada de Santa Àgueda, que es commemora cada 7 de febrer. Pilar Romo, va ser proclamada alcaldessa i a partir d'ara, i fins l'any vinent representarà a totes les dones de Móra. El ple de l'ajuntament va servir també per fer diverses peticions per millorar certs aspectes de la capital de la Ribera d'Ebre, però també d'altres referides a temes de gran abast com la petició a José María Aznar, president del Govern espanyol, de no recolzar una possible guerra contra Iraq.

L'apunt cultural del dia ens el porta el centre de recerca i difusió del patrimoni etnològic Carrutxa, que ha editat un llibre de Salvador Palomar que porta el títol "El ball de valencians a Reus, al Baix Camp i al Priorat". El llibre aporta documentació sobre els balls i manifestacions festives de la ciutat de Reus, i les seves sortides en altres poblacions, com són Bellmunt del Priorat, Capçanes, Capafonts i Prades. Els aclarim què és el ball de valencians. Es tracta d'una dansa prou complexa, integrada per parts diferenciades que varien segons les poblacions, que acaba amb la construcció d'una torre per part dels balladors. Aquesta última part ha estat un precedent dels actuals castells.

Tanquem aquí el nostre espai informatiu, però els volem recordar que el proper dijous dia 13 s'acaba el termini d'inscripció per anar el cap de setmana del 21, 22 i 23 de febrer a les pistes d'esquí Super Espot. Es tracta de la sortida organitzada pels consells comarcals del Priorat, Ribera d'Ebre i la Terra Alta i que està destinada als joves de setze anys en amunt. Per a més informació poden consultar a l'agenda d'activitats de ràdiofalset.net.

Ho deixem aquí. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat