Benvinguts al butlletí intersetmanal,

Mentre la política catalana es centra en l’horitzó de les noves eleccions, a nivel local just al tancar l’any tres nous ajuntaments del Priorat es sumaven a l’Associació de Municipis per la independència. Des de l’assemblea nacional del Priorat, destaquen el fet  a dia d’avui ja són un 95,7% de la comarca, o el que és el mateix 22 dels 23 municipis ja formen part de l’AMI. Josep Maria Fort, president de Priorat per la independència valora la xifra aconseguida.

Fort

Els darrers municipis prioratins adherits a l’Ami són Cornudella, Margalef I el Molar. El poble que falta és el Lloar, que segons Fort podria fer-ho les properes setmanes. Pel que fa la la negativa de la Cup ha investir Artur Mas com a president i inicia el procès d’independència, el president de Priorat per la independència assenyala que encara no s’han reunit i per tant no hi ha una posició comuna de l’entitat.

Segons el darrer informe dels efectes de la crisi econòmica en la salut de la població de Catalunya publicat el desembre de l’any passat l’esperança de vida en néixer a la nostra comarca es situa en els 82,9 anys de vida, lleugerament per damunt de la dada catalana.  L’informe destaca  A nivell comarcal la variabilitat de l’esperança de vida és molt reduïda i no s’ha modificat respecte als anys anteriors a la crisi. Les comarques que presenten una esperança de vida més elevada són la Val d’Aran (87), la Cerdanya (85,6) i el Pallars Sobirà (84,9), i les que tenen una esperança de vida més baixa el Ripollès (81,8), l’Alt Camp (81,6) i la Ribera d’Ebre (81,6).

Guerra de dades respecte la renda agrària j que mentre les dades europees assenyalen que els darrers cinc anys ha augmentat la renda agrària a l’estat espanyol des d’unió de pagesos asseguren que aquesta ha caigut a Catalunya el 39% , això  sí en un període més ampli que va del 2001 al 2014.  Encara a nivell català, el sindicat agrari alerta sobre el fet que, pel que fa al sector agrari, en la formació del Producte Interior Brut (PIB) a Catalunya ja encadena cinc trimestres seguits negatius, des del tercer trimestre del 2014 al tercer del 2015, ambdós inclosos. Aquestes dades fan preveure una possible i nova caiguda de la renda agrària quan es calculi la de l’any 2015. En aquest sentit, el sindicat demana a les administracions, tant catalana com estatal i europea, que posin en marxa totes les mesures necessàries per aconseguir preus justos per a la pagesia.

I abans de tancar l’informatiu una apunt esportiu ja que el passat diumenge el jugador marçanenc Andreu Guiu va debutar amb l’Ascó de futbol que juga a la tercera divisió i va marcar el primer gol del partit quan encara no s’havien arribat als dos minuts. El partit va acabar amb un empat a dos gols. I avui recordem que arriben els reis mags carregats de regals i presents pels nens i nenes de la comarca que s’hagin portat bé, a Falset Ses Majestats tenen prevista l’arriba  a les 7 de la tarda arribaran pel carrer Miquel Barceló i esperen una bona rebuda, si els temps acompanya. L’actualitat de la nostra comarca tornarà dissabte amb l’informatiu cap de setmana i la resta de programació habitual.  A nosaltres només ens resta agrair-los la seva atenció.

Publicitat