Informatiu cap de Setmana 13-04-2024

El ple de l’Ajuntament de Falset celebrat aquest dimarts va aprovar de forma definitiva una modificació del Pla d’Ordenació Usbanística Municipal (POUM), iniciada la passada legislatura, i que permetrà la instal·lació de tanatoris en zones del municipi catalogades com a ciutat jardí, bloc aïllat o zona industrial. Segons l’alcalde, Carlos Brull, que aleshores era membre de l’equip de govern, “aquesta iniciativa es va prendre amb la idea de fomentar la competència entre els serveis funeraris”.

El batlle va explicar que actualment hi ha una empresa de serveis funeraris interessada en construïr un tanatori a uns terrenys situats darrera de l’escola i la llar d’infants i va admetre que “l’Ajuntament, després de tots els tràmits d’aprovació inicial, exposició pública i període d’al·legacions, està obligat a aprovar aquest text refós”. Així doncs, l’equip de govern d’Independents per Falset i Junts per Falset va fer valer la seva majoria absoluta per aprovar aquesta modificació.

El grup de Falset Pot Més, per la seva banda, va abstenir-se i la seva portaveu, Maria Jesús Sánchez, va argumentar que en la passada legislatura ja van votar en contra d’aquesta modificiació del POUM ja que “no veiem adequat que aquest tipus d’activitats s’ubiquin en espais com aquest, que a més, es tan proper a l’escola i la llar d’infants”. Sánchez va dir que “calia preveure un POUM a anys vista per evitar córrer el risc del que està passant ara, en què està sorgint un descontentament social”.

Oposició veïnal

Paral·lelament, un grup de veïns i veïnes de Falset ha impulsat una recollida de signatures per evitar la instal·lació d’aquest tipus de servei mortuori en cap d’aquestes zones: la urbanització del Tancat, la Sénia del Padró o els terrenys que hi ha just al costat de l’escola i la llar d’infants. El protaveu dels veïns, Roman Buil, explicava en declaracions a Ràdio Falset que “com que el tema està ja força avançat, l'única manera que vam trobar va ser una recollida de signatures per tal que l’ajuntament tingui constància de l’oposició d’alguns dels veïns”.

Buil afirmava que creuen que aquestes zones ciutat jardí no són el lloc adequat per acollir tanatoris i consideren que instal·lacions d’aquest tipus afectaran el dia a dia de les veïnes i veïns que hi resideixen, alhora que pot representar una devaluació de les seves propietats. “Ens hem de plantejar si aquest és el model de poble que volem”, destacava.

Segons el portaveu dels veïns, “esperem que les nostres signatures serveixin per que l’ajuntament paralitzi el procés de construcció del tanatori i s’estudiï quines opcions hi ha perquè no es faci en el casc urbà”. La recollida de signatures es va iniciar fa uns dies i actualment ja se n’han aconseguit unes 200. Segons Buil, “la idea és presentar-les com més aviat millor perquè l’ajuntament ho pugui tenir en consideració”. Així mateix, va adveritr que “si el consistori no fa res, plantejarem noves mobilitacions”.

En el ple del consistori, l’alcalde, Carlos Brull, va fer referència a aquesta oposició dels veïns: “que ens facin arribar aquest descontentament i nosaltres estudiarem què podem i què no podem fer”.

terrenystanatori

Publicitat