Butlletí informatiu 19-03-2025

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va presentar aquest diumenge a Falset els dos nous projectes que planteja la Generalitat per abastir d'aigua el Priorat per assegurar la continuïtat de l'activitat agrària. “L’activitat econòmica de la comarca es basa en el sector primari, sobretot la vinya i l’olivera, i, per tant, calia buscar una solució estructural per assegurar la supervivencia d’aquests cultius”, va explicar el conseller.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, va afirmar que “rebem de bon grat aquesta proposta, que fa molt temps que treballem de manera discreta pero constant”. Segons Méndez, és una “solució per al sector agrícola, que és la base de la nostra comarca”.

Amb tot, Méndez també va afirmar que la posició del Consell Comarcal respecte al transvasament d’aigua de l’embassament de Siurana cap al de Riudecanyes no s’ha mogut. “Ni una gota de l’aigua del Siurana ha de baixar cap a Riudecanyes. Hem de continuar treballant per acabar amb l’espoli revocar i revocar el transvasament”, va dir.

Així doncs, els dos projectes proposats pel govern són, per una banda, l’arribada d’aigua del riu Ebre des de Garcia fins als pantans de Siurana i els Guiamets i el projecte de connexió del pantà de Margalef amb la xarxa de regadiu del canal Garrigues-Sud.

El projecte per captar aigua de l’Ebre preveu conduir aquesta aigua en una primera etapa fins al pantà de Guiamets, emmagatzemar-hi el volum que necessiti la zona regable del Baix Priorat i bombar la resta d’aigua fins al pantà de Siurana. D’aquesta manera, també durant el recorregut s’anirà repartint aigua en les etapes que calguin. Concretament, estaríem parlant d’una dotació anual de 1.229 m3/ha regable i any als municipis de Cornudella de Montsant, el Lloar, Falset, Gratallops, la Morera del Montsant, la Vilella Alta, Poboleda, Porrera, Pradell de la Teixeta i Torroja del Priorat. La superfície d’aquest reg de suport serà de 1.588 hectàrees.

El projecte de connexió del pantà de Margalef amb el canal Garrigues-Sud implica connectar la Xarxa del Garrigues-Sud amb l’embassament de la Palma d’Ebre i modificar el circuit de l’aigua per permetre alimentar l’embassament de Margalef des de l’embassament de la Palma d’Ebre, en comptes de com es fa actualment, que és a la inversa. Aquesta connexió afectarà els municipis de la Palma d’Ebre, Margalef, la Bisbal de Falset, la Figuera, la Vilella Baixa i Cabacés i abasta unes 1.400 hectàrees.

El conseller Mascort va explicar que el projecte de connexió del pantà de Margalef és relativament senzill”. “Aquest any estem en disposició de licitar la redacció del projecte executiu i durant l’any que ve poder fer les obres”, va dir. Així, va afegir que el projecte de portar aigua de l’Ebre als Guiamets i Siurana “és més complicat ja que depèn de que entri a la planificiació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), amb qui ja hem parlat i sembla que ho veuen amb bons ulls”.

Els projectes són el resultat d’una feina iniciada fa temps pel Departament que permetrà portar aigua a la part del Priorat on no arribaven les xarxes dels tres embassaments: Guiamets, Margalef i Siurana. La sequera ha fet que precisament aquests tres pantans estiguin actualment pràcticament buits i serà amb les noves infraestructures que s’han presentat avui que s’hi aportarà aigua. Aquests dos projectes, que ja tenen elaborats els estudis de viabilitat, comptaran amb un pressupost aproximat d’uns 60 milions d’euros i la posada en marxa seria a partir del 2027.

mascortfalset.jpeg

Publicitat