L’anunci que va fer el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, el passat diumenge sobre els nous projectes que planteja la Generalitat per abastir d'aigua el Priorat per assegurar la continuïtat de l'activitat agrària ha posat en alerta les entitats ecologistes.
Des del Gepec- Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) entenen la necessitat hídrica que pateix la comarca del Priorat. Ara bé, segons explica el seu portaveu, Andreu Escolà, no estan d’acord en la manera i amb les presses amb que és vol fer. “És lògic que s’hagin de fer estructures de reg de suport i amb les afectacions que té el canvi climàtic sobre conreus com la vinya i l’olivera. Entenem la situació, i més, tenint en compte el paisatge del Priorat, que ha apostat pel desenvolupament d’una agricultura respectuosa amb el medi ambient i per capaç preservar la biodiversitat”, afirma, mentre afegeix que “ara bé, no estem d’acord en com es vol fer. Estan començant la casa per la teulada perquè, ara que no hi ha aigua, correm-hi tots”.
També des de la Plataforma pel Riu Siurana, Oriol Ponti es mostra prudent davant la poca informació que han rebut però defensa que abans d’utilitzar l’aigua de l’Ebre “el primer que s’ha de fer és deixar de transvasar aigua cap a Riudecanyes i la Palma d’Ebre i millorar al máxim l’eficiència en els seus usos”. A partir d’aquí, diu Ponti, “ha de ser el Priorat qui decideixi quines són les necessitats i quins són els usos que s’ha de fer de l’aigua”.
També Escolà destaca que el primer que cal fer és acabar amb els transvassaments dels embassaments de Siurana i Margalef. “Al Priorat li estan prenent l’aigua. 1 hectòmetre cúbic se’n va des de Margalef cap a la Palma mentre que una mitjana de 6hm3 marxen de Siurana cap a Riudecanyes”, diu. Pel representant del GEPEC “tota la infraestructura que es vol fer per portar aigua a Maraglef i a Siurana és absurda. El que s’ha de fer és no tocar l’aigua del Priorat. És el joc dels despropòsits”.
I és que segons l’entitat ecologista el Siurana és “excedentari i té aigua suficient per alimentar la seva conca”. “El que passa és que Reus, i la comunitat de regants del Pantà de Riudecanyes, guanyen molts diners amb l’aigua del Siurana” i és per aquest motiu que Escolà alerta que portar l’aigua de l’Ebre fins a Siurana “podria ser un transvassament encobert de l’Ebre ja que Riudecanyes continua tenint la concessió i, per tant, el dret a utilitzar l’aigua”. “Amb l’experiència que tenim, la garantia que l’aigua que arribi a Siurana no es transvasi cap a Riudecanyes és 0”, sentencia.
Respecte als altres dos projectes, des del Gepec creuen que portar l’aigua del Garrigues- Sud cap a Margalef tampoc té sentit. “El que han de fer és que Margalef i els municipis que en depenen directament puguin utilitzar l’aigua de la seva conca i que sigui la Palma, qui agafi aigua del Garrigues- Sud”, diu.
Pel que fa a l’embassament dels Guiamets, des de l’entitat ecologista entenen que ja rega, actualment, part de la Ribera d’Ebre. Segons Escolà, “és un pantà més petit, que s’està impermeabilitzant, i entenem que és un recolzament des d’aquesta zona a la seva àrea d’influència”.
Accions legals per revocar la renúncia a l’aigua per part del TOPOGRAPO
Tornant al Siurana, des del Gepec fa temps que han emprès accions legals per revocar la renúncia a l’aigua que van signar els municipis del TOPOGRAPO (Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera) l’any 2001. Amb aquest acte els municipis de la conca del Siurana renunciaven als 200 litres per segon que havien de baixar pel riu, per tal que aquests pobles podessin aprofitar aquest recurs. Dels 200 litres es passava a uns minsos 20 litres per segon.
Tal i com diu Escolà, “l’objectiu és recuperar aquests 200 litres per segon i s’acabaran els problemes. Riudecanyes tindrà la seva concessió, sí, però només podrà agafar aigua quan el riu ragi per sobre d’aquest volum”. El portaveu dels ecologistes lamenta que hagin hagut de ser ells i no el Consell Comarcal del Priorat o la pròpia Generalitat de Catalunya els que emprenguin aquest tipus d’accions “per poder tornar l’aigua al riu i als habitants del Priorat”.