El Banc de terres i el Fòrum agrari del Priorat reprenen l'activitat amb la incorporació d'una nova tècnica al Projecte Treball a Comarques "Horitzó Priorat". La tasca principal d’aquesta professional és tornar a posar en funcionament i dinamitzar aquestes dues eines que es van crear per seguir donant suport al teixit agrari del Priorat.
En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, ressalta que l’aposta per aquestes eines és clau per a la nostra comarca. “És una aposta estratègica per al manteniment del teixt agrari, un dels sectors en els quals es basa el desenvolupament social i econòmic de la comarca. Calen eines per garantir el futur de l’activita agrària al Priorat”, explica.
El Banc de terres del Priorat manté, així, la principal finalitat per la qual es va crear: facilitar l'accés a la terra a persones interessades a treballar-la, ajudant a evitar l'abandonament de finques rústiques i de l'activitat agrària. És per aquest motiu, que des de fa unes setmanes, torna a comptar amb l’assessorament especialitzat en contractes de conreu, amb l’objectiu de garantir la seguretat jurídica dels acords que es puguin fer entre persones propietàries i demandants.
L’objectiu final és que el Banc de Terres pugui esdevenir, finalment, un punt per centralitzar la informació de les finques de la comarca disponibles, en les què la propietat vulgui no perdre o recuperar el valor del seu patrimoni així com d’aquelles persones que vulguin fer algun tipus d’aprofitament i no tinguin terres. En aquest sentit, els aprofitaments no tenen perquè ser professionals, és a dir, que també s’hi inclou qualsevol activitat permesa en sòl rústic i per a l’autoconsum.
Mantenir en funcionament el Banc de terres, però, no es tan senzill, i és que la falta de finançament, és la que ha provocat que aquesta eina hagi estat aturada durant un temps. “A dia d’avui no existeix cap instrument que permeti el manteniment d’espais com el banc de terres”, diu mentre afegeix que “a totes les comarques on s’han engegat projectes d’aquest tipus s’han trobat amb el mateix problema”.
Així, el president del Consell Comarcal del Priorat, creu que cal que la Generalitat inclogui els bancs de terres en les diferents línies de finançament que ofereix. “Una de les peticions que hem fet des de la comarca és que s’incloguin dins de la llei d’Espais agraris i que siguin reconeguts com a espais estratègics per al desenvolupament de la comarca”, afirma.
El Fòrum Agrari també arrenca de nou
En aquesta segona etapa, també pren importància la dinamització del Fòrum agrari del Priorat. És per aquest motiu que es preveuen reunions amb els diferents agents que tenen influència, recursos i capacitat de decisió en la planificació de l'espai agro-forestal del Priorat. L’objectiu és iniciar projectes conjunts i organitzar jornades que permetin dinamitzar el fòrum agrari i fer accions que s'avinguin a les necessitats, reptes i reivindicacions del sector.
En un primer moment serà necessari organitzar una jornada inicial per poder informar els actius agraris de projectes que ja s'estan gestant i desenvolupant al territori per tal de transferir la informació del que s'està fent i analitzar amb ells la situació real del sector. Aquest és un primer pas per poder seguir la feina iniciada i recuperar la participació de la pagesia en la presa de decisions, propostes i priorització d’accions. També es donarà continuïtat a les taules de treball de la fruita seca i es reprendran les línies de treball relatives a la gestió forestal i la recuperació de pastures.
La informació i participació en aquests dos temes concrets també s'obrirà a tothom. Totes aquelles persones interessades en participar en el Banc de Terres i el Fòrum agrari poden contactar amb el servei a través del telèfon 977830119 o de l’adreça de correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..