Informatiu cap de Setmana 07-09-2024

El Parc Natural de Montsant ha dut a terme en les darreres setmanes la segona fase del procés participatiu que pretén analitzar la percepció que té del parc la població que viu i treballa dins del seu àmbit vint anys després de la seva creació. Així mateix, també és volen detectar les problemàtiques o temes que requereixin consens i, a partir d’aquí, treballar en propostes de millora.

Amb el títol, el Parc Respon, s’han realitzat trobades als 11 municipis que integren el Parc per explicar quins són els resultats del procés participatiu i quines són les principals línies de treball que s’engegarà a partir d’ara. El director del Parc Natural de Montsant, David Iturria, afirma en declaracions a Ràdio Falset que “crèiem convenient que 20 anys despres de la seva creació era important tornar a preguntar als ciutadania sobre qüestions relacionades amb les seves inuiedtuds, preocupacións, queixes però també aspectes positius del parc”.

En aquest sentit, en la primera fase del procés, els veïns i veïnes dels pobles del Parc van presentar fins a 830 propostes, que s’han ordenat i sintetitzat en un total de 338 propostes i 53 línies de treball. “Des del Parc ja estem treballant en algunes d’aquestes línies d’acció que han sorgit en el procés participatiu mentre que d’altres seran incorporades en el nou el Pla estratègic del Parc Natural de la Serra de Montsant 2025-2029, que definirà el full de ruta de les accions s’han de dur a terme a l’espai natural protegit durant aquest període”, explica Iturria.

Així, les propostes i les línies de treball incideixen en aspectes com ara la senyalització i el manteniment de la xarxa de camins, la regulació i l’ordenació de la freqüentació de visitants, el turisme sostenible, la ramaderia i la gestió forestal, la prevenció d’incendis o la millora de la comunicació amb el Parc o la difusió dels seus valors, entre d’altres. Iturria insisteix que hi ha temes que preocupen força a la població. “Un dels temes estrella, que ha sortit a pràcticament tots els municipis, és el de camins i itineraris. Temes com la millora i manteniment dels camins i senders, la senyalització o la gestió de les àrees de lleure preocupen a la gent”, diu.

En la mateixa direcció, parlava de la freqüentació de visitants, una qüestió que ja fa temps que es treballa en el marc de la Carta Europea del Turisme Sostenible. “Hi ha determinats espais on, puntualment, hi ha una sobrefreqüentació de visitants. Hi estem treballant juntament amb el Consell Comarcal i els ajuntaments de Cornudella i Margalef, que són els municipis on s’han donat aquestes situacions”.

En el procés participatiu hi han participat un centenar de persones que viuen o estan vinculades a algun dels 11 municipis del parc. El director del Parc Natural de Montsant explica que és una xifra que es mou en els varems habituals de participació en aquest tipus de processos tot i que reconeix que els hagués agradat més participació. “Pensàvem que era una oportunitat peruquè la gent del territori ens fes arribar les seves propostes i potser esperàvem una mica més de participació per poder plasmar totes les propostes idees i comentaris de la gent, que a vegades se senten pel carrer, i poder-hi donar resposta”, afirma Iturria.

Foto: Imatge d'una de les sessions de El Parc Respon, que han tingut lloc durant els mesos de maig i juny.

WhatsApp_Image_2024-06-11_at_10.03.31.jpeg

Publicitat