Una desena de cellers de la zona nord de la DO Montsant han constituït l’Associació Montsant Nord amb l’objectiu de de promoure les particularitats dels vins que s’elaboren en aquesta zona, la més fresca de la DO Montsant. Tots elaboren els seus vins amb raïm provinent exclusivament d’aquesta zona, i ara volen “donar a conèixer lesseves peculiaritats en diferència a la resta de zones de la DO Montsant”, asseguren des de l’associació.
Viticultura d’alçada, aposta per varietats autòctones i vinificació de mínima intervenció són els trets característics i definitoris dels cellers que formen part de l’Associació Montsant Nord. Les seves finques es troben situades a altituds d’entre 400 i 800 metres sobre el nivell del mar i les singularitats orogràfiques de la Serra de Montsant i la Serra de Siurana creen un microclima que protegeix les vinyes de la brisa marina per afavorir una bona maduració i un equilibri perfecte del raïm.
En aquestes finques es treballen fonamentalment varietats històriques a la zona, com són les garnatxes i carinyenes, que creixen en sòls diversos com ara la llicorella, la roca calcària i l’argila, i que confereixen al raïm unes característiques diferents i particulars. El resultat són uns vins amb gran frescor, que conserven molta acidesa, amb una concentració de tanins molt fresca que permet un envelliment de molt llarga durada.
L’associació està formada per l’Agrícola d’Ulldemolins, el Celler Cooperatiu de Cornudella, Celler de l’Era, Celler Gritelles, Celler Noguerals, Celler Ronadelles, Celler Serra Major, Cingles Blaus, Clos Maria i Companyia Vitícola Sileo, tots ubicats a Cornudella, Ulldemolins, Siurana o Albarca.
La nova associació compta amb el suport de la DO Montsant, i els que la conformen confien que serveixi “perquè altres zones de la DO puguin unificar els seus esforços per tal d’ajudar a difondre millor els vins de la DO Montsant”.