La Denominació d’Origen Montsant ha tancat la verema d’enguany amb poc més de 4 milions de quilos veremats, una reducció de la producció històrica que representa un 50% menys respecte a la mitjana dels darrers anys, i un 20% respecte a l’any passat, any en què la producció ja es va veure minvada per la sequera. La presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, destaca que es tracta de “la verema més curta en els 23 anys d’història de la DO” i explica que “la única notícia positiva ha estat la bona qualitat del raïm”.
La sequera continua sent la principal causa d’aquesta reducció de la producció que viu la zona, que va començar la verema amb uns registres de pluja acumulats al llarg de l’any per sota dels 250 litres, agreujant el dèficit hídric acumulat des de 2021, i que està sotmetent les vinyes a un intens estrès hídric.
Per aquest motiu, el Consell Regulador de la DO Montsant insisteix a demanar al Govern de la Generalitat la posada en marxa urgent de mesures que garanteixin l’arribada immediata d’ajudes. Així mateix, es recorda a l’administració que, mentre es posen en marxa les mesures per fer arribar l’aigua de l’Ebre cap als embassaments de la comarca del Priorat (Guiamets, Margalef i Siurana), és necessari garantir ajudes compensatòries a cellers i viticultors per pal·liar els efectes de la sequera en una comarca eminentment agrícola on el sector primari és la baseat de l’economia.
“Amb aquestes xifres, la supervivència de les economies de gran part dels nostres viticultors i cellers està a la corda fluixa, i és per això que demanem al govern que les mesures urgents que va anunciar el Govern siguin una prioritat i que, a més, estiguin fetes a mida i a escala de la nostra problemàtica”, reivindica Pilar Just.