Butlletí informatiu 04-12-2024

El Molar ha recuperat els seus antics rentadors públics. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, acompanyada de l’alcalde, Pere Pellejà, van inaugurar el passat dissabte la reforma d’aquest equipament de principis del segle XIX. Tal i com explica l’alcalde, en declaracions a Ràdio Falset, la recuperació d’aquest equipament era una prioritat per preservar la memòria i la història del municipi: “Hi ha una persona del Molar que va dir que això és la nostra catedral ja que és un espai molt emblemàtic i té un gran valor patrimonial, sentimental i social. El poble li té una estima enorme”.

Pellejà, a més, valora molt positivament la col·laboració dels veïns i veïnes en el procés de recuperació amb l’aportació de materials i la recerca de documentació històrica, entre d’altres. “Al Molar hi ha un grup que es diu Patrimoni i paisatge en el que qualsevol veí hi pot traslladar les seves inquietuds. A partir d’aquí, nosaltres hi vam explicar les memòries inicials sobre els rentadors i en vam recollir totes les aportacions abans de la redacció del projecte executiu de rehabilitació”, explica l’alcalde, que afegeix que “volíem que fos un projecte basat en la participació ciutadana i que tingués en compte les opinions de la gent”.

Els antics safarejos del Molar es trobaven en molt mal estat, sobretot pel que fa a les bigues de la coberta que havien patit filtracions d’aigua de la pluja, amb risc de despreniments. Amb la intervenció que s’hi ha realitzat, s’ha recuperat aquest espai convertint-lo en un nou equipament públic per acollir actes socials o culturals, un nou punt de trobada i d’interès pedagògic i turístic per al municipi. Així, l’alcalde destaca que “volem que tant els rentadors com la zona de lleure de la Font esdevinguin un punt dinamitzador, en el què hi passin coses, des d’actes culturals i esdeveniments socials fins a propostes enoturístiques”.

A banda, l’Ajuntament del Molar també està treballant per adequar i senyalitzar el jaciment ibèric del Calvari i crear una ruta turística que uneixi els diversos punts patrimonials del municipi. “Volem recuperar el camí de les Roques, que uneix la zona de la Font i els rentadors amb el jaciment del Calvari i el municipi i unir, d’aquesta manera, aquests tres punts històrics del municipi en una ruta turística”, explica.

Així mateix, el consistori pretén reobrir tan aviat com es pugui el Centre d’intepretació de la Mina Loussa. De forma conjunta amb la Diputació i la Generalitat, estan analitzant si hi ha deficiències estructurals i treballant per poder-les solventar el més aviat possible: “anem molt poc a poc però totes les administracions estem treballant en la mateixa direcció per poder reobrir el centre sense que hi hagi dubtes sobre les deficiències estructurals o legals de l’equipament”, afirma Pellejà.

WhatsApp_Image_2024-10-31_at_12.09.22.jpeg

Publicitat