Informatiu cap de Setmana 12-04-2025

El Consell Comarcal del Priorat ha reactivat la Borsa d’Habitatge Comarcal amb l’objectiu de fer front al problema habitacional que viu a la comarca. En declaracions a Ràdio Falset, el tècnic de Desenvolupament econòmic local de l’ens comarcal, Marc Llurba, destaca que és un servei que cal potenciar davant la falta d’habitatge de lloguer que hi ha al Priorat: “degut a les característiques de la comarca, no teníem prous recursos per dinamitzar la borsa tant com haguéssim volgut. La greu situació habitacional que viu la comarca, sobretot pel que fa a l’accés a habitatges de lloguer, ha fet que ara s’hi aposti més decididament”.

Així doncs, aquest servei, que es troba sota el paraigua de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, “consisteix en posar en contacte persones demanadants de lloguer i propietaris d’habitatges amb la mediació del Consell per tal que aquest volum de pisos que sabem que hi ha a la comarca surti al mercat de lloguer i pugui donar resposta a les necessitats d’habitatge actuals”, afirma Llurba.

D’aquesta manera, el tècnic de Desenvolupament econòmic local del Consell Comarcal destaca que aquest servei públic és beneficiós tant per als propietaris com per als llogaters. En el cas dels propietaris, per exemple, és un sistema que dóna molta més seguretat que no pas intentar llogar l’habitatge per compte propi o a través d’una agència. “Des de la borsa oferim una assegurança multirisc, una assegurança jurídica de cara a si hi ha algun conflicte i una altra que s’anomena avantlloguer, que cobreix un impagament de fins a sis mesos.”, explica. Així mateix, “també fem un seguiment per tal que es faci un bon ús de l’habitatge”, afegeix.

En el mateix sentit, també es pretén ajudar als demanandants d’habitatge i evitar abusos en el preu del lloguer. “A través de la borsa ens assegurem que puguin obtenir un ajut econòmic per pagar el lloguer, sempre i quan compleixin amb els requisits i que s’estalviïn els costos econòmics de la gestió de la relació contractual. A més, ens assegurem que els habitatges que és lloguen estan en condicions, són dignes i a uns preus raonables”, diu.

I què cal fer per acollir-se a la Borsa d’Habitatge Comarcal?

Llurba explica que les persones propietàries han de contactar directament amb el Consell Comarcal, on els explicaran els principals requisits: “evidentment, cal que l’habitatge estigui ubicat a la comarca, que tingui cèdula d’habitabilitat o que estigui en condicions d’aconseguir-la i que tingui els serveis donats d’alta en el moment de formalitzar el contracte”.

Els demanadants, per la seva banda, han d’omplir un formulari que demana les dades personals bàsiques, el nivell d’ingressos i els municipis de preferència. Així mateix, “també cal que acceptin unes condicions de seguiment per part dels responsables de la borsa”, afirma Llurba.

El nou servei de la Borsa d’Habitatge ha tingut una bona acceptació i en el poc temps que fa que s’ha reactivat ja ha rebut diverses consultes, especialment entre persones sol·licitants d’habitatge. És per això, que el tècnic de Desenvolupament econòmic local del Consell Comarcal fa una crida, també, als propietaris, perquè s’informin sobre el servei: “hi ha molt interès, sobretot de gent jove que busca un habitatge. És per això que animem, també, als propietaris a que preguntin i resolguin tots els dubtes que puguin tenir”.

Una dotzena de municipis ja tenen el seu cens d’habitatges

El problema de l’habitatge a la comarca és una realitat des de fa temps i en la línia de treballar per fer-hi front, el Consell Comarcal del Priorat ofereix la possibilitat de que els ajuntaments puguin elaborar un cens d’habitatges per obtenir una radiografia de la realitat dels seus pobles. Fins a dia d’avui se n’han fet una dotzena a municipis com Falset, Cornudella, Ulldemolins, la Vilella Alta, la Vilella Baixa o Capçanes, entre d’altres.

“Aquest cens intenta identificar aquells habitatges que en els últims dos anys han estat en desús”, explica Llurba, que afegeix que “a través dels consums d’aigua, que són unes dades que controlen els ajuntaments, hem intentat quantificar quina part del parc d’habitatges està en desús. També n’hem determinat l’estat a partir d’una inspecció ocular”. Així, el tècnic de Desenvolupament econòmic local del Consell Comarcal afirma que “tots els municpis tenen habitatges que es podrien utilitzar per al lloguer” i recorda, a més, que “des del Consell també fem assessorament sobre les ajudes que hi ha per poder rehabilitar aquells habitatges que presenten un important grau de deteriorament”.

Per altra banda, Llurba també destaca que s’ha aprofitat l’elaboració d’aquests censos per quantificar el número d’habitatges d’ús turístic (HUTS) que hi ha a cada municipi. “Volíem saber quina és l’oferta d’HUTS que hi ha la comarca, quins municipis en tenen més, quin percentatge representen del total d’habitatges i si compleixen amb la legislació vigent”, diu. En aquest sentit, afirma que “el resultat ha estat que els municipis que rodegen el Parc Natural de Montsant són els que concentren un volum més elevat d’aquest tipus d’habitatges”.

Finalment, des del Consell Comarcal recorden que estan a disposició de qualsevol dels ajuntaments que encara no ho han fet per ajudar-los a confeccionar el cens d’habitatges.

WhatsApp_Image_2025-02-19_at_15.51.54.jpeg

Publicitat