Butlletí informatiu 12-11-2025

Tota l'actualitat de la comarca del Priorat. Amb Manel Sales Martori.

La DO Montsant celebrarà el proper 20 d’octubre una jornada professional amb l’objectiu de mostrar al sector les seves novetats i noves anyades. El seu secretari, Pau Sabaté, destaca en declaracions a Ràdio Falset que l’objectiu és crear un vincle més profund entre els viticultors i els professionals de la restauració, la distribució i la comunicació: “volem reprendre aquesta acció que havíem deixat de fer després de la pandèmia amb la voluntat d’apropar els cellers al sector i celebrar una festa que esdevingui un punt de trobada”.

La jornada porta per títol “DO Montsant. Excel·lència i identitat”. Segons el seu secretari són dos conceptes que cada cop més estan més vinculats amb la denominació d’origen. “L’excel·lència apareix quan la gent reconeix la feina feta i la qualitat dels teus vins mentre que la identitat es froja a partir de tots aquests estudis d’autoconeixement que hem anat realitzant en els darrers anys i que ens permeten saber què és el que tenim, quina és la nostra matèria prima, els climes, els sòls, etc.”, explica Sabaté.

Així doncs, el palau de la Llotja de Mar de Barcelona serà l’escenari d’aquest showroom de la DO Montsant. Sabaté posa de relleu la importància que la capital catalana té per a la denominació d’origen: “creiem que Barcelona és una plaça molt destacada per nosaltres i, per tant, ens havíem de mostrar en un edifici emblemátic com és la Llotja de Mar”.

Una cita que comptarà amb la participació de 42 dels 54 cellers que té la DO, la qual cosa, per al secretari de la DO Montsant, “evidencia l’interés dels nostres viticultors per participar-hi”. “Podem dir que és un ple total, que quasi tots els cellers de la DO seran allà aquest dia”, afegeix.

D’aquesta manera, la jornada comptarà amb un espai perquè cadascun dels cellers pugui mostrar els seus productes als visitants. A la vegada, però, també s’ha organitzat un tast exclusiu de deu vins seleccionats, representatius de la diversitat i la identitat del territori i, en el marc de l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, un maridatge d’alguns dels seus vins més emblemàtics amb propostes gastronòmiques protagonitzades per productes de proximitat, elaborats amb criteris de temporada i amb una mirada al territori, la sostenibilitat i la tradició culinària que inspira el caràcter dels vins Montsant.

Una verema llarga i normal després de dos anys de sequera

La DO Montsant està a punt de donar per finalitzada la verema 2025, una campanya que ha estat llarga però en què la vinya ha presentat una extraordinari estat sanitari i en què s’ha recuperat la producció prèvia als dos darrers anys de sequera.

“La verema ha estat molt llarga, ja que va començar a mitjans d’agost i s’ha allargat fins ara”, explica Sabaté que, continua afirmant que “tot i les calorades, partíem d’un estat sanitari molt bo, ja que l’estiu ha estat sec però la tardor i la primavera havíen estat força humides. A més, el fet que durant la campanya no hi ha hagut ni pluges ni fortes calors ha permès que és pogués collir el raïm de forma pausada i, de fet, a dia d’avui encara tenim alguns cellers que estan veremant”.

Pel que fa a la producció, des de la DO Montsant compten que enguany es quedaran una mica per sota dels 6,5 milions de quilos, un increment molt gran respecte a l’any passat, quan se’n van collir prop de 4,2 milions. Sabaté afirma que “recuperem xifres de l’any 2023 i estem tranquils després d’un parell d’anys que han estat molt complicats a causa de la sequera”.

WhatsApp_Image_2025-10-14_at_18.43.21.jpeg

Publicitat