Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
L'escola Antoni Vilanova de Falset ha estat guardonada amb un premi del Ministeri d'Educació per un cd-rom que el centre ha elaborat en el marc del Projecte Comenius, juntament amb escoles de Grècia, França, Alemanya i Itàlia. El guardó consisteix en la publicació oficial del producte elaborat per totes aquestes escoles i distribuïr-lo. Aquest cd que porta el títol de "El nostre entorn en un cd-rom", està traduït a tots els idiomes dels països participants i al castellà, i és fruit de tres anys de treball amb els alumnes de tots els cursos de les escoles que hi han participat. El cd es divideix en tres apartats: l'escola, el poble i la natura. En el cas de l'escola, es descriu les seves característiques i s'ha animat als alumnes a expressar com creuen que s'hauria de millorar. En aquest mateix apartat, cada centre hi ha afegit jocs, i també , festes pròpies de cadascun dels països participants. En el cas de Falset, s'ha escollit la festa de Sant Jordi i la de Nadal amb la tradició del Caga-Tió. Pel què fa al poble, els nens i nenes han descrit la realitat del municipi on viuen, i els aspectes que en millorarien. D'aquesta manera, s'ha volgut treballar amb els alumnes la necessitat i la possibilitat de canviar allò que creuen que es pot millorar. L'últim apartat d'aquest cd-rom s'ha dedicat a l'entorn natural de cadascuna de les escoles. Així, s'han treballat tres animals i tres plantes de cada àrea. En el cas dels animals, els nens i nenes dels centres han hagut d'escollir quin animal voldrien ser i perquè.
El Projecte Comenius designa una de les vuit accions del programa europeu Sócrates en matèria d'educació i pretén augmentar la qualitat de l'ensenyament, reforçar la seva dimensió europea i promoure l'aprenentatge de llengües. Ampliar els horitzons és un dels desafiaments de l'acció Comenius. La cooperació europea permet introduir noves idees a les escoles, crear associacions i treballar de forma innovadora.
Marxem fins a Móra la Nova, on el grup municipal dels independents ha presentat al ple de l'ajuntament una moció contrària a la construcció del macroabocador de Tivissa. El text recorda l'informe de l'Agència Catalana de l'Aigua sobre l'existència de l'aqüífer sota les instal·lacions del macroabocador. Entre altres coses, detecta nombroses irregularitats i mancances per part del que ha de fer l'empresa. Els independents i socialistes van votar a favor de la moció i CiU en contra. Des de la Plataforma per la Defensa de la Ribera d'Ebre es valora molt positivament la iniciativa dels independents de Móra la Nova així com el seu posicionament clar en contra del macroabocador. L'entitat també va fer una crida a tots els ajuntaments perquè discuteixin sobre la conveniència d'aturar-ne les obres, tal com es va pronunciar el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.
Anem ara fins la Terra Alta, concretament a Batea, on unes bodegues privades de la localitat han enjegat un nou projecte turístic, que per ara anomenen turisme enològic. Es tracta dels cellers Vinos Piñol que construiran uns apartaments turístics estretament vinculats al món del vi. De fa anys, els cellers, ubicats al nucli de Batea, organitzen cates, sobretot, per als seus clients, la majoria dels quals són estrangers. És per això que aquestes bodegues han decidit crear la infraestructura turística necessària per oferir un millor servei a la clientela de visita als cellers. Els apartaments estaran destinats tant als clients o visitants dels cellers com a turistes interessats a passar nit a Batea, i s'oferirà un paquet turístic per als interessats centrat en el món del vi. Una visita a les vinyes d'on s'extreuen els vins Piñol, als cellers i finalment una cata amb vins d'aquestes bodegues, i de zones com el Priorat. Els Cellers han demanat ajuts per a tirar endavant l'obra al programa europeu Leader Plus atorgat a la Terra Alta, però fins avui encara no han rebut una resposta positiva. Les obres, iniciades un mes i mig enrere, haurien d'estar finalitzades l'estiu del proper any.
I acabem parlant de vi de la nostra comarca. La revista nord-americana Wine Enthusiast, especialitzada en el món del vi, ha escollit en el seu número del mes de desembre el viticultor Álvaro Palacios enòleg de l'any pels seus èxits aconseguits a la comarca del Priorat. La publicació destaca de la seva trajectòria el fet que ningú a l'estat espanyol ha estat capaç d'elaborar vins prou diferents i en una gamma d'alta qualitat procedents de regions diferents, a més d'oferir un ventall de preus ben ampli.
De moment ho deixem aquí. Gràcies per la seva atenció.