Benvinguts al butlletí informatiu.
Obrim pàgina amb la companyia elèctrica Fecsa Endesa que ha assegurat que l'empresa no ha signat el conveni amb l'Ajuntament de Falset, pel qual s'havien de retirar les línies aèries i trenar-les a les façanes, perquè «és un tema purament estètic». Segons fonts de Fecsa Endesa, les prioritats de l'empresa es basen en la millora del subministrament. Sembla ser que a la companyia li consta que a la zona de Tarragona hi ha hagut moltíssimes queixes, i per això «la delegació de Tarragona té com a prioritat reduir les avaries. Una tasca a la qual es destina la major partida pressupostària.
De tota manera, les mateixes fonts de l'empresa també han dit que més endavant s'estudiarà la grapada de les línies aèries, que és una qüestió de millora de l'impacte visual.
Pel que fa als problemes de subministrament del Teatre de l'Artesana, que el consistori de Falset considera massa car, Fecsa Endesa ha explicat que s'ha de construir una altra infraestructura i que això té un cost que, a més, no determina l'empresa.
Segons el diari El Punt, l'Ajuntament de Falset assegura que la companyia elèctrica no dóna un bon tracte al municipi i que «hipoteca el seu creixement», per això el consistori de la capital del Priorat es vol sumar a la proposta d'ERC de crear empreses mixtes per fer la competència
Canviem de tema. La Plataforma en Defensa del Patrimoni Natural del Priorat ha alertat de l'afectació paisatgística sobre la comarca, de tres centrals eòliques projectades al Baix Camp. Es tracta dels parc eòlics del collet dels Feixos, a Duesaigües, amb 8 molins; i dels parcs de les Forques i lo Vedat del Pany, a Riudecols, que comptaran amb 24 i 14 molins respectivament. Segons la Plataforma, el parc de Duesaïgues es troba en execució i és visible des de la carretera N420, entre el coll Negre i el coll de la Teixeta. Pel què fa als projectes de Riudecols, aquests afectarien el corredor entre les muntanyes de Prades i la serra de Llaberia.
I una altra organització ecologista, el Gepec, continua denunciant les pràctiques il·legals de caça que es produeixen arreu de la demarcació. Segons el grup ecologista, aquestes pràctiques han tingut el vist-i-plau de la conselleria de Medi Ambient. La publicació d'autoritzacions il·legals al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) comporten responsabilitats penals als que les signen, però segons fonts del Gepec, mai s'ha fet justícia pel que denominen «massacres innecessàries».
L'últim cas és el de la mort d'una guineu a causa d'un parany al camí entre Tivissa i Llaveria. Amb la difusió de la fotografia d'aquesta guineu, el Gepec vol fer una denúncia pública dels fets. D'altra banda, el grup ecologista demana la col·laboració de la Federació Catalana de Caça, que és una bona coneixedora d'aquestes pràctiques.
Els comentem ara una informació en clau política. Esquerra Republicana elegeix avui els candidats del Priorat, la Ribera d'Ebre i el Baix Camp que es presentaran a les eleccions a la presidència del govern espanyol, el proper 14 de març. L'elecció es farà durant l'assemblea de la IV Regió d'Esquerra Republicana que se celebra avui al Casal Foment de Reus amb la presència de 360 militants. El nomenament i ordre definitiu de les llistes es decidirà el proper dissabte 17 de gener en el Consell Nacional d'ERC.
I acabem el nostre repàs informatiu a Bellmunt del Priorat. L'Ajuntament d'aquesta localitat va publicar el passat mes de desembre i amb motiu de les festes del poble, el primer número del butlletí cultural "Cros ric". Aquest primer número inclou, entre d'altres, articles sobre la segregació de Bellmunt de Falset l'any 1942, les mines del poble al segle XIV i el patrimoni etnològic del Priorat. També hi ha un article d'Eusebi Casanelles, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
Fins aquí arriba el nostre temps dedicat a la informació. Els agraïm la seva atenció.