Informatiu cap de Setmana 11-01-2025

Benvinguts, avui és divendres, dia 16 de gener del 2004, i estan escoltant el butlletí informatiu de Ràdio Falset.

La DO Priorat creu que la nova Llei de Vinya i el Vi provocarà la pèrdua de qualitat del producte, ja que aquesta preveu que un productor de vi pugui obtenir la DO després de cinc anys. El president del Consell Regulador d'aquesta Denominació d'Origen, Salustià Àlvarez, considera que la certificació només s'ha de basar en criteris de qualitat. Per Álvarez, una DO ha de tenir, des d'un espai territorial, a una sèrie de condicions que han d'avalar un producte d'identitat'. En aquest sentit, afirma que 'qualsevol via que serveixi per arribar aquí, si no és en base a una qualitat del producte, no té cap sentit.

Salustià Àlvarez pensa que, a la pràctica, l'aplicació de la nova normativa 'farà que les DO apareixin i desapareixin en funció d'interessos particulars i ha demanat al Ministeri d'Agricultura que sigui l'administració la que avali les DO com a certificacions d'origen perquè poden vetllar pels interessos públic i estan per sobre d'interessos particulars.

Continuem a Cornudella de Montsant. Segons informa la publicació electrònica Priorat Digital, la "Compañia Reusense de Automóviles la Hispania", més coneguda popularment com "la hispania", ha abandonat definitivament les darreres línies de viatgers que mantenia al Priorat, després d'haver venut la concessió a l'empresa tarragonina Autocars Plana. Pel que fa al Priorat, la Hispania mantenia fins ara línies de viatgers que comunicaven la Vilella Alta, la Vilella Baixa, i Cornudella de Montsant amb Reus. L'empresa oferia aquest servei des de l'any 1909.

El canvi de concessió afecta tots els pobles de la zona a les quals fins ara arribava aquesta companyia reusenca: Cornudella de Montsant, Ulldemolins, la Vilella Alta i la Baixa, Alforja, i Prades, entre altres. Els treballadors d'Hispania afectats, uns 40, continuaran treballant a Autocars Plana.

Marxem a la Ribera d'Ebre, on ahir, el ple del Consell Comarcal va aprovar inicialment el pressupost comarcal general i la plantilla del personal per a l'exercici de 2004 amb 10 vots a favor (ERC i PM) i 8 abstencions (CiU). El pressupost té un import total de 4.140. euros.

El pressupost de 2004 ha sofert una variació percentual que ha disminuit en un 20,57 respecte al de 2003. Això s'explica pel fet que s'està a l'espera que la Generalitat aprovi les dotacions per a la comarca de la Ribera d'Ebre del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC), dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) i de l'Extranet de les Administracions Catalanes (EACAT). És de preveure que durant l'any en curs es suplementaran les partides obertes del pressupost de despeses amb els recursos que arribin amb càrrec als programes esmentats.

 

Durant el ple ordinari també es van tractar altres qüestions, com la ratificació d'un decret d'acceptació d'una subvenció del Departament de Treball de la Generalitat per al finançament d'un agent d'ocupació i desenvolupament local.

I sense deixar de parlar del consell comarcal de la Ribera. Avui, a les nou del vespre, tindrà lloc una nova conferència del cicle "Parlem amb els nostres fills". Aquesta vegada es parlarà d' "El paper dels pares en l'afectivitat i sexualitat dels fills" i anirà a càrrec M. Jesús Ribes, psicòloga clínica i especialista en sexualitat humana. L'acte se celebrarà avui a partir de les nou del vespre al Centre d'Ensenyament Tres d'Abril de Móra la Nova.

Passem als esports. El Falset Esportiu s'enfrontarà diumenge en camp propi al Riudecols.

Donem pas ara a les activitats previstes per aquest cap de setmana que serà especialment intens a Falset, on s'hi celebra l'Encamisada, que coincideix amb la diada de Sant Antoni, i que està organitzada pel Centre d'Estudis Falsetans.

 

El dissabte a la una del migdia s'anuncia la festa amb un repic de campanes i el llençament de coets. I a les vuit del vespre, els carros i cavalleries es reuneixen davant del Celler Cooperatiu, i, precedits pels diables i la banda de música, desfilaran pels carrers de la vila en direcció a l'església de Santa Maria. Un cop arribats, es donarà la benvinguda als participants i es farà el pregó, que acabarà amb el tradicional crit de «Visca Sant Antoni!».

 

Diumenge a dos quarts de nou es farà la tradicional benedicció dels animals i a partir de les onze es repetirà la desfilada. Posterior, durant la missa major es beneïran dels panets de Sant Antoni, que es podran adquirir en sortir d'ofici. Dins del temple es ballarà la jota de Falset.

Els carros que participen en la festa són carros de pagès, els uns amb vela, els altres sense, guarnits amb branques de pi i guirnaldes i flors de paper, estirats per animals engalanats, ja siguin cavalls o rucs. L'origen d'aquesta tradició es remunta, segons la llegenda, a la guerra de Successió (principis del segle XVIII) o bé a la guerra del Francès (principis del segle XIX), quan vilatans vestits amb camisa blanca, tot aprofitant la boira, van preparar una trampa a les tropes invasores.

Per a detalls sobre els horaris dels actes que els hem citat, poden consultar la pàgina web www.falset.net.

Altres localitats que estan de festa són Cornudella de Montsant, que també dissabte també celebra la festivitat de Sant Antoni amb la tradicional benedicció dels animals.

Per altra banda, el Masroig celebra aquest cap de setmana la festa major de Sant Sebastià, que comptarà amb un cercavila, un ball de coques, un sopar popular i un concert del grup Montsant, entre altres coses.

I acabem a Móra d'Ebre, on aquest diumenge s'hi celebrarà la primera edició de la Festa de la Clotxa. Un acte impulsat per l'Ajuntament per promocionar la tradició de menjar aquest plat típic de la gastronomia comarcal. L'acte es farà a la plaça de Baix, entre les 9 i dos quarts d'onze del matí. Tots els veïns que ho desitgin es podran fer una clotxa per esmorzar, prèvia adquisició d'un tiquet de dos euros.

Publicitat