Informatiu cap de Setmana 11-01-2025

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

La Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona investiga la mort violenta d´un veí del Prat del Llobregat de 23 anys, el cadàver del qual va ser trobat diumenge al costat de la carretera N-420, al Coll de la Teixeta. La Comissaria dels Mossos d´Esquadra de Tarragona va informar a la Guàrdia Civil de l´existència d´un cadàver en aquest punt de la carretera, i aquesta es va traslladar fins el lloc dels fets i va alertar al Jutjat de Guàrdia de Reus. Les diligències han passat a disposició del Jutjat número 5 de Reus.

Canviem de tema. La regidoria de Medi Ambient de l'ajuntament de Falset, està portant a terme un seguit d'accions encaminades a la recollida selectiva de totes les deixalles. Recentment, les families de Falset han rebut una comunicació on es detalla tot el que ha d'anar als contenidors de plàstics i envasos. De tota manera, pot produïr-se un canvi en aquesta recollida selectiva. I és que s'està negociant amb el consorci per a la gestió dels residus del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, que properament la recollida d'aquesta fracció es faci porta per porta. Un cop s'hagi arribat a un acord en aquest sentit, els n'informarem.

Un altre tema que ens ocupa el nostre butlletí d'avui és l'estudi de la implantació de la banda ampla al Priorat que es presentarà la setmana entrant. Aquest informe, encarregat pel consell comarcal, ha de mostrar quines són les les mancances de la comarca en la implantació de les noves tecnologies relacionades amb Internet. L'estudi pretén, també, proposar una arquitectura de xarxa d'accés viable al Priorat i explicar quins beneficis reportaria l'aplicació de la banda ampla a la zona. Segons els redactors de l'estudi, l'accés a la xarxa afavoriria aspectes com el reequilibri territorial, la mobilitat dels treballadors i l'impuls de l'activitat empresarial a la comarca.

Per cert que des del mateix Consell Comarcal prioratí ens arriba una altra informació. La Junta de Govern d'aquest ens va aprovar durant la darrera reunió, la seva adhesió com a soci protector de l'Associació d'Amics de la Bressola. L'entitat es dedica a la promoció de la cultura catalana entre els infants i entre els seus objectius hi ha el d'assolir l'escolarització íntegrament en català dels nens i les nenes de les escoles catalanes de la Catalunya Nord.

Ens endinsem ara en el món laboral per parlar-los de les tres escoles taller de la Diputació de Tarragona que funcionen actualment a la província, i que estan cofinançades pel Departament d'Ocupació de la Generalitat i el Fons Social Europeu. Els en parlem per explicar-los que un d'aquests centres es troba al Priorat. Més concretament a Cabacés i Ulldemolins. Es tracta de la Casa d'Oficis Senders del Montsant que actualment acull 16 joves que es distribueixen en dos mòduls. Un d'aquests mòduls, que s'imparteix a Cabacés, està dedicat a la formació d'especialistes tècnics en la gestió integrada d'espais naturals. Amb l'altre mòdul es formen monintors en senders de natura. En aquest cas, les classes es fan a Ulldemolins. D'entrada, els alumnes han començat ara el treball pràctic amb la recuperació d'alguns senders del Parc Natural del Montsant.

D'aquesta manera, la Diputació de Tarragona treballa en la formació i inserció laborals en diferents oficis a la província. Les altres dues escoles taller es troben a Reus i a Tortosa. En la primera s'hi fan mòduls de lampista, fuster i paleta. I a la segona s'imparteixen coneixements per a formar mestres margers.

Passem ara a comentar-los un parell d'informacions relacionades amb el món del vi. Diversos cellers de la comarca del Priorat han estat escollits pels usuaris de la coneguda web especilitzada en vins, verema.com, per assistir a la tercera trobada organitzada per la revista digital que se celebrarà a finals del mes de febrer. Els escollits són els cellers Clos Mogador i Álvaro Palacios, tots dos de Gratallops, Mas Marinet de Falset i Vall Llach de Porrera.

L'altra informació ens arriba des d'Unió de Pagesos. Segons un comunicat del sindicat, durant les últimes campanyes, el preu del raïm pagat al pagès ha patit una davallada que, enguany, ha arribat fins i tot a no cobrir els costos de producció. De fet, el sindicat ha constatat una gran diferència entre territoris, ja que mentre a determinades zones els preus no han patit cap davallada, en d'altres, ni tan sols han recuperat la inversió que suposa la collita. Per Unió de Pagesos, la propera ampliació de la Unió Europea, els acords comercials amb els països tercers productors i la competència creixent obliguen als productors catalans a cercar estratègies per situar-se i consolidar-se dins de la producció mundial de raïm i de vi. Per parlar de tot això, s'ha organizat una jornada que se celebra avui a partir de les deu del matí a l'edifici Redessa de Reus. La jornada comptarà amb la presència de quatre experts del sector del vi i la vinya per ampliar informació i conèixer noves perspectives, amb l'objectiu d'enriquir el debat.

De moment això és tot. Els agraïm la seva atenció.

Publicitat