Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
La Cooperativa Agrícola de Cabacés ha inaugurat les obres de millora al molí del poble. El projecte ha suposat una inversió de 180.000 euros, amb un 40% de subvencions oficials. Les obres han inclòs la modernització i la duplicació de la maquinària per produir diverses varietats al mateix temps. Es tracta d'un pas més per promocionar el patrimoni local d'una zona del Priorat que de moment ha quedat fora del boom del vi.
Aquesta Cooperativa Agrícola produeix 250.000 litres anuals d'oli d'oliva, la majoria de tipus arbequina, sota la denominació d'origen Siurana. El producte embotellat s'etiqueta sota el nom de Baronia de Cabacés i d'aquí a dues setmanes s'hi afegirà una nova línia d'oli ecològic al mercat, el segon de la DO després d'Ulldemolins. En l'acte d'inauguració, el president del Consell Comarcal, Agustí Masip, assegurava que «l'oli és tan important com el vi» i animava a creure en els propis recursos per dinamitzar l'economia del territori. L'alcalde de Cabacés, Josep Anton Robles considera que si bé «el vi té molt nom» cal «donar vida a l'oli» i «lluitar per equilibrar-ho».
Anem ara fins a una altra localitat prioratian. L'Ajuntament de Cornudella de Montsant ha demanat la participació econòmica de la Generalitat i del govern central per rehabilitar el conjunt històric de Siurana. Un projecte que inclou la creació d'un centre d'interpretació del que va ser l'últim reducte musulmà de Catalunya i un museu dedicat a aquest emplaçament. El consistori ja ha fet arribar la proposta al Ministeri de Foment perquè la inclogui en el programa que preveu invertir en patrimoni cultural l'1 per cent dels pressupostos d'obres públiques. Durant les últimes dues setmanes, el consistori ha assumit en solitari les actuacions a Siurana.
Ahir a Madrid, es va reunir la comissió tècnica del ministeri que haurà de decidir si Siurana és un dels 800 i escaig projectes de tot l'Estat que han demanat acollir-se a l'1 per cent. L'alcalde de Cornudella, Castan ja ha dit que en cas de no aconseguir aquest ajut, es farà el que s'ha fet fins ara: destinar a Siurana deu milions de pessetes per al proper quadrienni, ja que els recursos de l'Ajuntament són limitats.
El projecte de rehabilitació preveu una inversió d'1,8 milions d'euros, que haurien d'assumir les administracions superiors.
Canviem de tema. La Comunitat de Regants del pantà dels Guiamets vol rellançar les infraestructures d'aquest regadiu que afecta municipis del Priorat i la Ribera d'Ebre. Segons informa el diari electrònic Ribera On Line, aquest rec disposa d'unes canalitzacions obsoletes i pràcticament no ha sigut mai operatiu, si bé fa gairebé 25 anys que es va construir. Ara es compta amb un nou projecte valorat en 24 milions d'euros que permetria posar al dia les canalitzacions per irrigar una superfície de 2.000 hectàrees a les dos comarques. Tot i això, la comunitat arrossega deutes històrics que compliquen el finançament de l'obra que s'ha d'emprendre. A més, hi ha un sector crític que ha impugnat diverses juntes de l'entitat, un factor que pot endarrerir el projecte.
I una altra cita prevista per avui és la trobada del conseller de Medi Ambient, Salvador Milà amb la Coordinadora de Plataformes Meridionals i el GEPEC a Gandesa. La reunió servirà per explicar al conseller la problemàtica mediambiental d'aquesta zona. Entre els temes que es tractaran hi ha la petició de la redacció d'un nou pla energètic que respecti els compromisos presos per ICV-ERC amb la Coordinadora. Altres assumptes són la Gestió dels Parcs Naturals, entre ells, el del Montsant i la protecció del paisatge. Un tema candent que també es plantejarà en aquesta trobada d'avui, serà l'estat de la qüestió del macroabocador de Tivissa. Des de la coordinador es proposa una nova política de residus, basada en el reciclatge, la minimització, la recollida selectiva, entre altres coses.
De fet, el conseller també té previst reunir-se avui a Móra d'Ebre, a la seu del Consell Comarcal, amb els alcaldes afectats per aquest abocador i amb el portaveu de la Plataforma de la Ribera d'Ebre, Ramon Roig.
Anem acabant. L'associació de Dones de la Quartera organitza el seu sopar anual amb motiu de Santa Àgueda, aquest proper divendres. La cita és a dos quarts de deu al restaurant de la piscina. Avui és l'últim dia per inscriure's-hi. Si volen fer-ho, cal anar durant aquest matí a l'oficina de benestar i família.
I posem punt final al butlletí parlant de Falset i de la festa de Sant Blai que s'hi va celebrar ahir. Com cada any, es va rifar el coc de Sant Blai, i el número guanyador va ser el nou. Aquest número en qüestió s'ha venut. Si avui al vespre encara no se sap qui és la persona que té el número premiat, el 9, és repartirà el coc entre la població.
I ho deixem aquí. Gràcies per la seva atenció.