Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.
L'ajuntament de Falset celebra avui a les vuit del vespre a la sala de plens del consell comarcal, un nou ple extraordinari en el que es preveu l'aprovació de diverses qüestions, com és l'aprovació inicial dels pressupostos municipals i plantilla orgànica municipal de l'exercici 2004. El següent punt de l'ordre del dia preveu que es doni el vist-i-plau a la petició de servei públic a Priorat Social SL per passar a gestionar-se com a societat mercantil i finalment també es preveu que s'aprovi incialment la modificació puntual de les taxes de la llar d'infants.
No ens movem de la nostra comarca. Representants de la Plataforma de Defensa del Patrimoni Natural del Priorat, s'han reunit aquesta setmana amb el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep M. Castan per parlar dels possibles projectes de centrals eòliques que afectin la comarca o la gestió dels residus al Priorat.
Pel què fa als parcs eòlics, la plataforma ha tornat a posar de manifest la
necessitat de vetllar per l'acompliment de l'acord comarcal sobre la implantació de l'energia eòlica. Per això, els membres de la organització han demanat al conseller que es sol·liciti al govern de la Generalitat tota la informació de què es disposi sobre aquest tema.
L'altra qüestió tractada a la reunió ha estat la gestió dels residus, concrectament sobre l'estat de la qüestió pel què fa a la
recollida selectiva i la deixalleria de Falset. En aquest sentit el conseller ha informat dels projectes de millora en aquest àmbit, com l'agilitació de la recollida de contenidors de reciclatge, que ja s'ha posat en marxa.
Pel què fa a la política de residus, la plataforma s'ha ofert a col·laborar en campanyes de sensibilització i informació sobre recollida selectiva, reciclatge i reducció de residus, per tal d'avançar en aquest aspecte i fer efectives les millores que des del Consell Comarcal ja s'han iniciat.
Un altre punt inclòs a l'ordre del dia d'aquesta reunió ha estat l'estat de la qüestió sobre el el Parc Natural del Montsant i els seus òrgans de gestió.
La plataforma s'ha compromès a elaborar un informe que reculli els punts negres en matèria mediambiental que es puguin detectar a la comarca, per tal de lliurar-lo al Consell Comarcal.
I mentre la plataforma prioratina intenta evitar l'establiment de nous parcs eòlics a la comarca, a Tivissa, l'ajuntament ha ofert 300 hectàrees de titularitat municipal als promotors eòlics per instal·lar-hi aerogeneradors. Segons informa el diari El Punt, el consistori considera que la instalálació crearà 12 llocs de treball dedicats al manteniment del parc i uns ingressos per a les arques municipals de 6.000 euros a l'any per a cada megawatt en funcionament. En un termini de tres mesos es donarà a conèixer l'empresa guanyadora.
Els terrenys municipals se situen fora de qualsevol espai protegit, i estan considerats pel mapa eòlic elaborat per la Generalitat com a zona blanca, és a dir, compatible amb la construcció de parcs eòlics. En paraules de l'alcalde de la població, Jordi Jardí, la zona és un altiplà despullat de vegetació arbòria, amb forta presència dels roquissars i una alçada compresa entre els 200 i els 450 metres.
En aquests mateixos terrenys, l'empresa Energia Eòlica Tivissa contemplava la instalálació de 41 aerogeneradors de fins a 60 metres d'alçada, amb un pressupost de 30 milions euros. Ara, però, amb el canvi consistorial, s'ha descartat la idea.
Ahir els explicàvem que els treballadors de l'empresa falsetana Falbar que es dedica al disseny i producció de camises, hauran de treballar una hora més cada dia durant els propers vint dies a petició de la direcció de l'empresa. Cal aclarir que la plantilla no cobrarà aquesta hora extra. Aquesta mesura que ha de facilitar a l'empresa superar la delicada situació econòmica actual.
Canviem de tema. El proper 9 de maig el Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 obrirà les seves portes. Un esdeveniment que té la seva seu central a Barcelona, compta amb altres escenaris del país on s'hi celebreran alguns actes. I un d'aquests escenaris, podria ser el poble de Porrera, entre altres localitats de la demarcació. Aquesta localitat prioratina està interessada en formar part dels actes del Fòrum però encara no s'ha tancat cap acord. Altres municipis que estan a punt de signar un precontracte amb l'organització són Móra d'Ebre, i Gandesa, entre altres.
De moment, vuit municipis del Camp de Tarragona ja han signat un conveni amb l'organització i faran algunes activitats relacionades amb aquest esdeveniment internacional, que es basarà en els valors de la Declaració dels Drets Humans de Nacions Unides. Es tracta de la Fatarella, Vilallonga del Camp, Cambrils, Reus, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Sant Jaume d'Enveja i Ulldecona.
Segons Oleguer Sarsanedas, portaveu del Fòrum, els tres grans eixos de l'esdeveniment, que tindrà lloc entre el 9 de maig i el 26 de setembre són la diversitat cultural, el desenvolupament sostenible i aconseguir les condicions necessàries per a la pau.
I acabem el butlletí a Garcia, on avui en el marc del cicle de conferències "Parlem dels nostres fills", es parla del fracàs escolar. Núria Curto i Carme Balaguer, psicòlogues i educadores socials, seran les encarregades de fer aquesta xeerrada a la Sala del Maig de Garcia, a les nou del vespre.
De moment això és tot. Els agraïm la seva atenció.