Benvinguts al butlletí intersetmanal de Ràdio Falset

La Denominació d’Origen Montsant es troba al Japó per presentar els seus vins a Tokyo i Osaka, en la que és la seva segona missió comercial del 2018 després de l’experiència a Hamburg a principis d’aquest mes de febrer. En aquesta ocasió 13 els cellers viatjaran fins al país nipó per participar en dues jornades de tastos en format fira de vins, dirigides a professionals del sector.

 

De fet, ahir va tenir lloc la primera de les jornades a la ciutat de Tokyio. Al llarg de la jornada se celebraran altres actes per a un públic més reduït. Per una banda, es va celebrar un dinar maridatge amb periodistes especialitzats, on Pilar Just, presidenta de la DO Montsant, acompanyada de Pep Aguilar i Joan Asens, en representació del Consell Regulador, vam realitzar un tast de zonificació. També es va organitzar una Masterclass guiada per Pilar Just i Pau Sabaté, coordinador de la DO Montsant, per ajudar als assistents a tenir una visió general del que és i el que significa la Denominació d’Origen Montsant. La segona acció ha tingut lloc aquest dimecres, hora japonesa.

Aquesta acció s’emmarca en l’estratègia de promoció internacional de la DO Montsant, una DO on l’exportació representa el 30% de les vendes segons dades de l’informe corresponent al 2016. En el rànquing de països, el Japó és el quart país per volum d’exportació de vins Montsant, amb una mitjana de més de 120.000 ampolles l’any 2016.

Fi noti

L’ajuntament de Falset ha decretat aquest 2018, any de les Reines de Falset. És un homenatge a les dues reines que van nèixer al Castell de Falset durant l’edat mitjana i que van tenir un paper destacat en la historia de Catalunya. Elionor de Xipre, nascuda el 13333 es va convertir en reina de Xipre i de Jerusalem en casar-se el 1369 amb Pere I de Xipre. Margarida de Prades, per la seva banda, es va convertir en l‘última reina de la dinastía catalana en casar-se amb el rei Martí l´Humà, que en morir sense descendencia va deixar pas a la dinastía dels Trastàmara.

Al llarg de l’any se celebraran diversos actes per donar a conèixer la figura d’aquestes dues reines que, nascudes a Falset, van tenir un paper tant important en la societat de l’època. En aquell temps, el castell de Falset acollia el palau i l’administració del Comtat de Prades, que, a partir de la figura de l’infant Pere, s’havia convertit en una peça cabdal en el regnat de la Corona catalano-aragonesa.

La celebració ja compta amb una imatge gràfica, que comença a fer-se visible. L’Ajuntament ja va declarar el 2017 “Any del vermut” amb la intenció de promocionar el vermut de Falset, de gran qualitat i anomenada.

Fi noti

I no deixem de parlar encara de les personalitats medievals que van tenir una important relació amb Falset, i és que fa uns dies es va presentar a la biblioteca Salvador Estrem i Fa, el llibre que recull la biografia de l’Infant Pere d’Aragó, a càrrec de l’historiador Antoni Conejo. L’infant Pere va ser una peça cabdal en el regnat de la Corona Catalano-aragonesa del segle XIV i com a comte de Prades i baró d’Entença va fer del Castell de Falset un lloc clau on es prenien importants decisions.

En el marc de les activitats a la biblioteca, aquest divendres es presenta un altre llibre relacionat amb la comarca. En aquest cas, es tracta d’un recull de poemes que porta per títol Priorat: llicorella i poesí, d’Elisa Riera i Miquel Sánchez. La presentación tindrà lloc aquest divendres 23 de febrero a les 7 del vespre a la biblioteca.

Seguint amb les diverses activitats de la biblioteca, el proper 4 de març s’ha organitzat una excursió a al Liceu a veure l’òpera Romeu i Julieta , dirigit per Josep Pons, coprotagonitzat per Saimir Pirgu i Aida Garifullina, i en coproducció amb The Santa Fe Opera. La biblioteca ha anunciat aquesta setmana que ja s’han exhaurit les places per assistir-hi.

Fi noti

I pel que fa als esports, victòria del Falset Esportiu per 4 gols a 2 contra les Borges del Camp. Tot i arribar perdent al descans, la segona part va ser d’absolut domini falsetà i es va saldar amb un hat trick de Jaume Guiu i un gol de Gerard Cabré. Aquesta victòria permet al Falset escalar dos llocs fins a la setena posició amb 32 punts.

El Porrera, per la seva banda, no va tenir la mateixa sort i va caure per un contundent 1 a 4 a casa davant del segon classifica, l’Escola de futbol La Pastoreta de Reus. El gol local va ser obra de Jose Antonio Asensio. El Porrera continua 15è amb 19 punts.

Pel que fa als juvenils del Falset, els nois de la capital del Priorat es van veure clarament superats per la Salle de Reus (0-4). Els juvenils continuen catorzens amb 11 punts.

En futbol sala, els Priorat Nord va caure apallissat a la pista del Playas Salou per 9 gols a 2. Malgrat la derrota, els de Cornudella mantenen la quarta posició. El Capçanes, en canvi, es va imposar al Móra la Nova per 3 a 2 gràcies a les dianes dues dianes d’Ignasi Pena i al gol de Marc Llagostera.

Publicitat